Clark Gable in Vivien Leigh sta se ljubila in kregala v uspešnici V vrtincu. Foto:
Clark Gable in Vivien Leigh sta se ljubila in kregala v uspešnici V vrtincu. Foto:
Mačke, ki jih je Nunn režiral leta 1981, so eden najbolj gledanih muzikalov v zgodovini. Foto: EPA

Gledališko priredbo bo na oder postavil gledališki in filmski režiser Trevor Nunn, ki se vrača v gledališče New London Theatre, kjer so leta 1981 v njegovi režiji zaživele tudi izjemno uspešne Mačke (Cats) Andrewa Lloyda Webbera. Trevor Nunn je povedal, da je prirejanje velikega romana Margaret Mitchell zanj "izjemno velik izziv".

London je muzikal že videl leta 1972
Trevor Nunn muzikal V vrtincu počasi pripravlja že tri leta. Besedilo in glasbo za predstavo bo napisala precej neznana skladateljica Margaret Martin. Producent Aldo Scrofani je poudaril, da bo muzikal skušal ostati čim bolj zvest literarni predlogi Mitchellove, a bo kljub temu "vlekel vzporednice z življenjem, ki ga živimo danes". Premiera bo predvidoma aprila 2008, kdo bo plesal in pel v glavnih vlogah, pa za zdaj še ni znano. Roman so v muzikal enkrat že "spremenili" - premiera je bila leta 1970 v Tokiu, nato pa so muzikal leta 1972 videli tudi v Londonu.

Film nagradili z desetimi oskarji
Margaret Mitchell je zgodovinski roman V vrtincu izdala leta 1936 (to je njen edini roman, ki je izšel pred njeno smrtjo) in leto pozneje zanj dobila Pulitzerjevo nagrado. Leta 1939 so po romanu posneli 222 minut dolg film, ki je bil nominiran za petnajst oskarjev, dobil pa je deset zlatih kipcev. V glavnih vlogah so zaigrali Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland in Hattie McDaniel, režiral pa je Victor Fleming. V vrtincu, ki se začne na plantaži Tara v Georgii na predvečer ameriške državljanske vojne, je danes eden najbolj priljubljenih filmov vseh časov in simbol t. i. hollywoodskih zlatih časov.