Sodelovanje v tej obliki se je začelo pozimi 2013, nazadnje so si brezdomni ogledali predstavo Nekaj sporočil za vesolje, letos pa si bodo predstavo Tarzan. Foto: Nada Žgank
Sodelovanje v tej obliki se je začelo pozimi 2013, nazadnje so si brezdomni ogledali predstavo Nekaj sporočil za vesolje, letos pa si bodo predstavo Tarzan. Foto: Nada Žgank
Tarzan
Igra Tarzan, ki je postavljena v na prvi pogled oddaljeno džunglo, postopoma pred gledalcem načne števila pereča vprašanja našega materialističnega sveta. V uprizoritvi, ki jo je na oder Male drame postavila Eva Nina Lampič, nastopijo Marko Mandić, Maša Derganc in Uroš Fürst. Foto: SNG Drama/Peter Uhan

Na povabilo SNG-ja Drama Ljubljana Društvu Kralji ulice si bo nocoj v Mali drami okoli 100 brezdomnih z različnih koncev Slovenije brezplačno ogledalo uprizoritev Tarzan Roka Vilčnika rokgreja v režiji Eve Nine Lampič, predstavo, ki bo v kratkem gostovala tudi na 26. festivalu Dnevi komedije v Celju in 47. tednu slovenske drame v Kranju. Osrednje slovensko dramsko gledališče in primarna nevladna organizacija za pomoč brezdomnim zdaj že s četrtim sodelovanjem v tej obliki znova opozarjata na pomembnost reševanja vprašanja brezdomstva.

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana in društvo Kralji ulice želita brezdomnim z različnih koncev Slovenije prijateljsko omogočiti že četrto skupinsko doživetje gledališke umetnosti. V preteklih letih so si brezdomni iz Ljubljane in drugih delov Slovenije ogledali uprizoritve Ko sem bil mrtev Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree, Prah Györgyja Spirója v režiji Vinka Möderndorferja in Nekaj sporočil za vesolje Wolframa Lotza v režiji Sebastijana Horvata. Po koncu ponedeljkovega Tarzana bodo gostje večera lahko delili svoje vtise o predstavi tudi z igralci. Druženje in pogovor v preddverju Male drame bo s svojimi dobrotami popestrilo podjetje Žito/Podravka.

Odprta vrata so korak v smeri demarginalizacije
SNG Drama Ljubljana želi kot pobudnik sodelovanja skupaj z brezdomnimi znova opozoriti javnost, pristojne državne organe ter različne javne in druge ustanove, da je tudi kulturno-umetnostno vključevanje brezdomcev zelo pomemben korak na poti njihove demarginalizacije in dejavnega vračanja v družbeno življenje ter da se z brezdomstvom na žalost spopada ali se mu v času vse bolj razslojene družbene realnosti nevarno približuje čedalje več ljudi.

Kultura: ena tistih dobrin, ki se ji morajo brezdomni odpovedati
"Brezdomstvo je življenjska situacija, v kateri ima posameznik praviloma onemogočen dostop do osnovnih življenjskih dobrin, do kulture pa še toliko bolj, čeprav je enako ali celo bolj pomembna. Naši uporabniki kažejo zanimanje za kulturno udejstvovanje in se radi udeležujejo raznovrstnih kulturnih prireditev, katerih obisk nam prijazno omogočajo različne kulturne ustanove. Zato seveda spodbujamo in pozdravljamo zdaj že tradicionalno pobudo SNG-ja Drame, ki nam omogoča ogled gledališke predstave. Vsaka pridobljena pozitivna izkušnja je korak k napredku in prispevek brezdomnemu pri ponovnem vključevanju v družbo,"
je povedala izvršna in odgovorna urednica časopisa Kralji ulice Mirjam Gostinčar, zaposlena tudi v dnevnem centru Kraljev ulice.