S projekti želijo razvijati nove formate in razširiti polja sodobnega performativnega gledališča.
Začenja se torej z Resnično zgodbo, performansom, v katerem skušata multidisciplinarna umetnika Satya Bhabha in Jonathan Bonnici z močjo fikcije ustvariti prostor skupnega dogovora v svetu, v katerem resnica postaja vse spornejša.

Resnična zgodba. Foto: Matjaž Rušt
Resnična zgodba. Foto: Matjaž Rušt

Gledalec, avtor, igralec
Na golem odru in obkrožena z gledalci verižita neustavljivo serijo zgodb in vzpostavljata prožen in porozen svet pripovedi, ki v svoje dogajanje posrka tudi vso realnost performansa: prisotne gledalce in izvedbeni prostor. Gledalec postane tako avtor kot igralec, meje med pripovedovalcem in poslušalcem, domišljijo in resničnostjo, resnico in fikcijo se zabrišejo. V Resnični zgodbi se izkaže, da je zgodba v bistvu vezno tkivo realnosti, so zapisali ob razstavi.
Pregled prinaša tudi galerijski performans Extima: Rodovitna prst avtorice in izvajalke Olje Grubić, plesni performans Poljub avtorice in izvajalke Kristine Aleksove v sodelovanju z Loupom Abramovicijem in Tomažem Gromom ter hibridni dogodek La isla bonita avtorice koncepta in scenarija uprizoritve Varje Hrvatin.

HOTSPOT 2023: Via Negativa Showcase

Prisluhniti bo mogoče tudi zvočnemu performansu Na ta veseli dan kulture, za katerega je Tomaž Grom k sodelovanju povabil številne umetnice in umetnike, ki ustvarjajo na področju sodobne umetnosti – vabilu se jih je odzvalo več kot 100. Ogledati si bo mogoče tudi soloperformans Anite Wach Sto zdravic in prisluhniti koncertnemu performansu Tonight I Celebrate, v katerem sodelujeta pevec in performer Uroš Kaurin ter Grom na kontrabasu.

Na programu so še performansa MandićCirkus in MandićCirkus (oblečen) ter pogovor Oblečen vs. Slečen, na katerem bodo sodelovali Milena Zupančič, Blaž Lukan, Bara Kolenc in Eva Kraševec.

Poljub. Foto: Marcandrea
Poljub. Foto: Marcandrea

"Dve dekadi hoje po robu in raziskovanja prodornih in nekonvencionalnih uprizoritvenih praks sta prinesli širšo prepoznavnost Vie Negative tudi v mednarodnem okolju, zato je Hotspot namenjen tako domačemu občinstvu kot tudi tuji, predvsem strokovni javnosti," so zapisali organizatorji Hotspota. Dogodek letos gostijo Španski borci, SNG Drama Ljubljana, Cukrarna in Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM). Program se bo sklenil do 1. februarja.

Z Bojanom Jablanovcem o 20-letnici Vie Negative