Francoz Vincent De Lavenere nastopa s Podeželskim žongliranjem. Foto: BoBo
Francoz Vincent De Lavenere nastopa s Podeželskim žongliranjem. Foto: BoBo
Ana Desetnica

V krajih, ki jih je letos obiskala, se je namreč Ana Desetnica pokazala tudi kot katalizator, okoli katerega se zbirajo različni organizatorji, ki do zdaj še niso sodelovali. Festival uličnega gledališča se je eno leto, preden bo postal polnoleten, pokazal tudi kot pomembna platforma mladih ustvarjalcev. Prisotnost teh postaja na Ani Desetnici vse pomembnejša, ugotavlja Osojnik, ki pri mladih slovenskih skupinah letos opaža tudi izrazit preskok v kakovosti. Skupine so svoje znanje izpopolnjevale na mednarodni poletni šoli Šuglini, desetdnevni delavnici, ki so jo v soboto sklenili z zaključno produkcijo. Svojo ustvarjalno moč so pokazali z dopoldansko parado Ave Triumphator, s katero so se pridružili tudi 2000-letnici dograditve Emone.

Do konca še dva postanka
Prav v močni prisotnosti mladih - tako med nastopajočimi kot med občinstvom - prepoznava Osojnik zagotovitev za uspešno prihodnost Ane Desetnice. Po današnjem premoru se bo ta jutri nadaljevala v Izoli, kjer se ob 19.30 na Manziolijevem trgu obeta Parada v izvedbi italijanskega Faber teatra, ob 21.30 pa bo v parku Pietro Coppo slovenski Duo AllaTea uprizoril predstavo Spomini poleti.

Večer zatem bodo italijanski gledališčniki svojo Parado večer ponovil tudi pred SNG-jem Nova Gorica, s tem pa se bo festival za letos poslovil.

Kako je v soboto potekala Ana Desetnica, si oglejte v priloženem videu.

Ana Desetnica, 4. dan
Ana Desetnica, 4. dan