Varja Hrvatin deluje kot kritičarka, recenzentka, dramska avtorica, scenaristka in soorganizatorica festivala Vzkrik. Foto: Zala Jelenc
Varja Hrvatin deluje kot kritičarka, recenzentka, dramska avtorica, scenaristka in soorganizatorica festivala Vzkrik. Foto: Zala Jelenc

Varja Hrvatin je nagrajena za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov, katerega uprizoritev je bila med drugim tudi del načrtovanega spremljevalnega programa letošnjega Tedna slovenske drame, so sporočili organizatorji.

Med šestnajstimi prispelimi besedili je strokovna komisija v sestavi Matej Bogataj (predsednik), Srečko Fišer in Amelia Kraigher soglasno izbrala letošnjo lavreatko.

Ob tem so zapisali: "V času, ko je vse tako zelo performativno, da se komaj še kdo ve, kako je v resnici že pro forma, se najde mlada avtorica, ki na prvo stran svojega besedila zapiše: 'DANES IGRATA: DRAMSKI PISEC in BRALEC', in naprej: "IGRIŠČE: domači teren, strani dramskega besedila"."

"Dosežek, ki ga ponuja besedilo, je izstopajoč"
Igra, po kateri avtorica vodi bralca, po besedah komisije ni igra v pomenu odrskega poosebljanja, temveč je razumska, kombinatorna igra, nemalo podobna tisti, ki je ugajala piscem v času, ko je bil postmodernizem tako mlad, "da je prehiteval črke svojega imena, in temu primerno vitalen; ugajala je kakemu Cortázarju, Perecu, Calvinu".

Dosežek, ki ga ponuja besedilo, je izstopajoč, so še zapisali v obrazložitvi nagrade.

Foto: Vzkrik
Foto: Vzkrik
Sorodna novica Igralci Prešernovega gledališča bodo interpretirali slovenske dramatike

Usoda Tedna slovenske drame je zaradi epidemije za zdaj še nedorečena, a vseeno potekajo številne dejavnosti. V prihajajočem tednu bo tako na Gradu Khislstein že na ogled pregledna razstava petdesetih let festivala TSD z naslovom Dogodek je tu, dogodek imate v mestu, ki je nastajala v sodelovanju gledališča z Gorenjskim muzejem, Slovenskim gledališkim inštitutom in Radiem Slovenija – Programom Ars.

V kranjskem gledališču načrtujejo, da bodo 20. junija na Poletno muzejsko noč lahko slovesno odprli razstavo in ob tem premierno v živo odigrali dramski omnibus osmih monologov Monologi s kavča, ki pravkar poteka v virtualni obliki na njihovih spletnih kanalih. Monolog nagrajene avtorice Varje Hrvatin z naslovom Kako se že reče tej črtici, ki ti utripa v wordu? so objavili včeraj, ogledate pa si ga lahko v spodaj pripetem posnetku.