V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo z nocojšnjo slovesnostjo, slavnostno sejo in predstavitvijo monografije proslavili devetdesetletnico delovanja. Danilo Rošker je sicer z obiskanostjo prireditev v zadnjih letih več kot zadovoljen. Foto: Damjan Švarc
V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo z nocojšnjo slovesnostjo, slavnostno sejo in predstavitvijo monografije proslavili devetdesetletnico delovanja. Danilo Rošker je sicer z obiskanostjo prireditev v zadnjih letih več kot zadovoljen. Foto: Damjan Švarc
SNG Maribor
SNG Maribor je največji javni kulturni zavod v državi in edina gledališka hiša v Sloveniji ter ena redkih v Evropi, ki pod svojo streho združuje dramski, glasbeni in plesni gledališki izraz.Po okriljem SNG Maribor delujejo Drama, Opera in balet ter Simfonični orkester, poleg umetnikov in drugih neposrednih ustvarjalcev programa pa so v ustanovi še strokovne in tehnične službe ter ostala logistika. Foto: www.slovenia.info
Mesto Maribor je svoj prvi teater sicer dobilo že leta 1785, in sicer v Lantierijevi svobodni hiši na današnji Vetrinjski ulici, a ga je požarna nevarnost kmalu spet spravila na cesto. Grof Brandis je zagretim gledališkim diletantom - kakor so v tistem času rekli amaterjem - dal v uporabo dvorano v mariborskem gradu. Do trajnejše prostorske rešitve je prišlo leta 1805, ko se je gledališče naselilo v opuščeni špitalski cerkvi sv. Duha na Cerkvenem oziroma današnjem Slomškovem trgu. Načrtno zgrajeno gledališko poslopje je Maribor prvič dobil konec leta 1851 na vogalu današnjih Slovenske in Gledališke ulice. Foto: SNG Maribor

Čeprav je Rošker tja prišel kot lučkar, so kmalu prepoznali njegove sposobnosti vodenja in upravljanja ter mu ponudili mesto tehničnega direktorja. Od tam je šla pot samo še navzgor; leta 2001 je napredoval do v. d. direktorja, bil dve leti pozneje je bil imenovan za direktorja SNG Maribor in lani kot ponovno izvoljeni položaj tudi obdržal. Rošker dobro ve, da gledališča ne moreš voditi na enak način kot podjetje, čeprav se morda zdi z vidika menedžmenta podobno. A na odru se zlije vse, kar se dogaja za njim, občinstvo pa je tisto, ki odloča o kakovosti tvojega dela.

SNG MB je edini javni zavod, ki združuje dramo, opero in balet. Kako težko je voditi takšno ustanovo?
Slovensko narodno gledališče Maribor združuje Dramo, Opero in balet ter Festival Borštnikovo srečanje. Vodenje takšne institucije ni samo odgovorno delo, ampak je način življenja, razmišljanja … Z dobrim timom – umetniškim vodjem Drame Vilijem Ravnjakom, umetniškim vodjem Opere in baleta Jankom Kastelicem in z vodjem Baleta Edwardom Clugom, predvsem pa z odličnimi umetniškimi ansambli Drame ter Opere in baleta (igralci, solisti, plesalci, orkestrom, zborom …) ter ob dobrem sodelovanju tehnične ekipe in strokovnih služb – vodenje ni težko. Seveda to zahteva tudi veliko usklajevanja, a vendar imamo skupen cilj: biti drugačni, biti odlični. Vsak večer igralci, pevci, plesalci, glasbeniki in tehnična ekipa ponavljajo enake dogodke, pa vendar predstave niso povsem identične. In ravno zaradi različnosti predstav si mnogi eno predstavo večkrat ogledajo.

Kako boste proslavili veliki jubilej – 90 let SNG Maribor?
90-letnico Slovenskega narodnega gledališča Maribor bomo proslavili 25. septembra s slovesno akademijo v Stari dvorani, na kateri bodo nastopili umetniki Drame ter Opere in baleta, in z izdajo obsežne monografije o SNG Maribor.

Verjetno brez ustanove Maribor ne bi bil Maribor. Kakšen odnos imajo do SNG Maribor Mariborčani?
Naše gledališče se trudi z dobrim programom obdržati in pridobiti občinstvo, ki je zvesto in kritično do našega dela. Mariborčani so se vedno identificirali s SNG Maribor in mislim, da so še vedno ponosni na svoje gledališče.

Imate raznovrsten program, tako klasičen kot sodoben, kjer vsak lahko najde nekaj zase. So prireditve pogosto razprodane?
Da, prav imate in lahko se pohvalimo: zasedenost naših dvoran je med 90- in 100-odstotna. Prav tako nam zmanjkuje terminov, da bi lahko v eni sezoni ponovili vse predstave. Povpraševanje je večje, kot pa imamo razpoložljivih datumov.

SNG MB ostaja pomembna kulturna točka med Dunajem in Milanom. Verjetno vas obišče tudi veliko tujih gostov…
Trudimo se, da bi Maribor postal mesto, v katerem bi se ljudje radi ustavljali. To lahko zagotovi le kakovosten in prepoznaven umetniški dogodek. Obiskovalci naših predstav prihajajo iz vse Slovenije, na operne predstave tudi ogromno avstrijskih gostov.

Od leta 1965 je SNG v Mariboru vsak oktober gostitelj Borštnikovega srečanja slovenskih dramskih gledališč. Kaj pripravljate za letošnjo prireditev?
Festival Borštnikovo srečanje ima zanimiv, komunikativen tekmovalni in spremljevalni program po izboru selektorice dr. Barbare Orel. Letošnji Festival bo zaznamovalo še veliko drugih zanimivih dogodkov. Festival je praznik za naše mesto ob Dravi in tudi za vso slovensko gledališko oziroma kulturno javnost. Novi vodja festivala je Alja Predan, ki bo v prihodnosti vnesla še nekaj sprememb. Želimo si, da bi Festival BS postal še bolj odmeven in prepoznaven tako doma kot v tujini. Letos smo naredili že prvi korak, saj gostuje svetovno znan gledališki režiser, festivala pa se bo udeležilo tudi veliko mednarodno priznanih menedžerjev in direktorjev gledaliških festivalov oziroma pomembnih gledaliških hiš.

Kaja Cencelj