Svetovni dan gledališča tudi letos sovpade z začetkom Tedna slovenske drame v Kranju, kjer bodo na nedeljski otvoritveni slovesnosti podelili stanovska priznanja. Foto: TSD / Primož Pičulin
Svetovni dan gledališča tudi letos sovpade z začetkom Tedna slovenske drame v Kranju, kjer bodo na nedeljski otvoritveni slovesnosti podelili stanovska priznanja. Foto: TSD / Primož Pičulin
Butnskala
Se spominjate Butnskale? V deževni noči Ervin Kralj sreča gospoda Profesorja, trikratnega doktorja znanosti, ki ga vpelje v skupino "intelektualcev", ki se za sprostitev oziroma boljše počutje butajo z glavo v skalo. To je svet butnglavcev, ki se seznanjajo z resnico. Ta pa navadnim očem in ušesom ni dojemljiva. Absurd sledi absurdu, v ozadju pa gledalec zasluti groteskno parodijo na totalitarne režime, pojasnjujejo ustvarjalci. Foto: TSD
Stannia Boninsegna
Stannia Boninsegna slovi kot oblikovalka dramskih značajev z nezgrešljivo neposredno odrsko prezenco, s svojim prvovrstnim igralskim temperamentom, so zapisali v obrazložitvi. Foto: Sebastian Cavazza

Sledila bo krstna uprizoritev Butnskale Emila Filipčiča in Marka Derganca v režiji Vita Tauferja.

Svetovni dan gledališča od leta 1962 praznujemo na pobudo Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI). Mednarodno poslanico je letos prispeval ruski režiser Anatolij Vasiljev, v njej se sprašuje, ali in čemu je gledališče potrebno. Po njegovem mnenju nam gledališče lahko pove vse. Prepričan je tudi, da mora biti gledališče raznovrstno in vsakovrstno.

Letošnja dobitnica odličja Marija Vera za življenjsko delo je igralka Stannia Boninsegna, članica Mestnega gledališča ljubljanskega. Bršljanov venec bo prejel Nebojša Pop Tasić, nagradi za igralske dosežke v minulem letu pa Damjana Černe in Matej Puc.


Festival bo letos ponudil 18 predstav. Tekmovalni program združuje osem tematsko in estetsko raznovrstnih predstav, ki so po presoji selektorja Gregorja Butale večinoma refleksije aktualnega časa.

Še tri predstave, žanrsko nekoliko atipične, bodo v spremljevalnem delu. V mednarodnem delu festivala pa se bodo predstavila gledališča iz ZDA, Izraela, Bolgarije, Rusije in Nemčije.

Absurdni "butnglavci" aktualni bolj kot kadar koli
Predstava Butnskala je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega mladinskega gledališča. Odrsko priredbo legendarne radijske igre avtorjev Emila Filipčiča in Marka Derganca je režiral Vito Taufer. "Butnskala je s svojim absurdnim humorjem in predvsem z neverjetno lucidno kritiko družbenega sistema pretresla takratni čas, danes pa lahko samo zgroženi ugotavljamo, da je glede na dogajanje v naši državi vsebina Butnskale še kako aktualna," poudarjajo v Prešernovem gledališču.

Po besedah umetniške vodje kranjskega gledališča in dramaturginje Marinke Poštrak sta Filipčič in Derganc s svojo improvizacijo zadela samo srž slovenskega psihograma in sociograma. Njuna radijska igra, v kateri sta na humoren način govorila o v bistvu tragičnih stvareh, je natančna in lucidna analiza slovenske blaznosti.

Po radijski igri je leta 1985 nastal tudi istoimenski film, predlani pa še strip. V kranjskem gledališču so prepričani, da je sedaj napočil skrajni in pravi čas tudi za prvo odrsko uprizoritev Butnskale, saj se od njenega nastanka do danes "pravzaprav nič ni spremenilo, ampak se je stanje glede butnglavcev samo še bolj izostrilo".

Snovalca Butnskale sicer "priznavata", da je igra leta 1979 nastala spontano in da ni šlo za načrtovano aluzijo takratne politične in kulturne scene. Derganc je dejal, da ni bila njuna zavestna odločitev, da tragični položaj slovenstva prikažeta v komični in groteskni obliki.

Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 9. aprila.