Naslednji projekt Matjaža Fariča bo nosil naslov Zakajbimekdoustavil. Foto: RTV SLO
Naslednji projekt Matjaža Fariča bo nosil naslov Zakajbimekdoustavil. Foto: RTV SLO
Matjaž Farič
Matjaž Farič je navdušen nad potekom premiere svoje nove predstave. Foto: RTV SLO

Farič nam je v spletni klepetalnici MMC-ja RTV Slovenija zaupal, da je bil s premiero nove plesne predstave Nemotelonemepesmi zelo zadovoljen. Naslov svoje nove predstave je pojasnil z besedami "pesmi, ki se rojevajo iz telesa, so neme". In čeprav so se po njegovih besedah pljuvanja predstave začela takoj po premieri, meni, da so bili odzivi večinoma vendarle pozitivni. Koreograf, ki mu je 20-letno predajanje plesni umetnosti omogočilo, da je tega povzel v predstavi Nemotelonemepesmi, se pred premiero ne predaja nepotrebni nervozi in vraževernim "ritualom", ampak se takrat posveti povsem neumetniški dejavnosti - čiščenju in pospravljanju.

Spominja se, da se je s plesom spoznal nekje pri šestih letih, vendar pa to ni edina oblika umetnosti, ki ga navdušuje. Občuduje namreč tudi številne druge umetnosti, med katerimi je naštel video, arhitekturo, glasbo, gledališče in slikarstvo. Če pa ne bi služil vsakdanjega kruha kot koreograf, pa bi bil arheolog, učitelj, montažer, računalniški animator, glasbenik ali morda še kaj drugega.

Neizpolnjene želje
Tudi Farič je poln neizpolnjenih želja, od katerih je nam je zaupal, da bi rad nastopil na odru Lucent Dans Theatar v Den Haagu. Svoje predstave ustvarja na podlagi lastnih zamisli, včasih pa poprime tudi za kakšno knjižno besedilo, ki pa ga nato zelo preoblikuje. Njegov naslednji projekt bo nosil naslov Zakajbimekdoustavil, na odrih pa naj bi zaživel meseca maja.

Ustvarjalcu prinašajo mir vsakdanje, a pogosto nepogrešljive stvari, kot so prijatelji, dobra družba in iskren pogovor. Na vprašanje, kam najraje potuje, pa je Farič zaupal, da v neznano. Koreograf je primerjal tudi šport in umetnost v plesu, ter mejo med pojmoma pojasnil z besedami, da se v športu meri, v umetnosti pa čuti.