Kratke zgodbe Draga Kančarja so izbrane iz njegove antologijske zbirke Mnoga življenja. Foto: BoBo
Kratke zgodbe Draga Kančarja so izbrane iz njegove antologijske zbirke Mnoga življenja. Foto: BoBo

Tretje poglavje dekameronskih zgodb se bo odvilo ob 20. uri na YouTube kanalu SNG Maribor, zgodbo pa bosta brala Gorazd Žilavec in Mateja Pucko. Dokler je gledališče zaradi epidemije novega koronavirusa še zaprto za obiskovalce, igralci in igralke predstavljajo Jančarjeva dela na spletu.

Asistent v moralnem precepu
"V Zapeljivcu srečamo asistenta in predstojnika, ki mlademu kolegu zaupa, da zelo rad zapeljuje mlajše študentke,"
so nastavek zgodbe opisali v SNG Maribor. Asistent se znajde v moralnem precepu, ali bi moral uglednega intelektualca, ki pa ima ugled od govoric že precej zamazan, prijaviti Moralni komisiji Urada za preprečevanje zlorab.

Sorodna novica Zgodbe za dekameronske čase: slovenski igralci berejo Jančarja

Pisatelj Drago Jančar je na povabilo umetniškega direktorja mariborske Drame Aleksandra Popovskega iz zakladnice svojih številnih zgodb iz različnih obdobij izbral deseterico. Vse je mogoče prebrati v antologijski zbirki Mnoga življenja (Beletrina, 2018), ki obsega brezčasna kratkoprozna besedila, med njimi so ljubezenske in erotične zgodbe ter zgodbe s pisatelju ljubo zgodovinsko tematiko.

Prihodnjo gledališko sezono bo na mariborskem odru zaživel Jančarjev roman To noč sem jo videl, za katerega je leta 2010 prejel nagrado kresnik za najboljši slovenski roman. Nemški prevod romana To noč sem jo videl se je decembra 2015 znašel na vrhu lestvice najboljših knjig, ki jo po izboru avstrijskih kritikov objavlja radiotelevizija ORF. Istega leta je bil s tem romanom kandidat za poljsko literarno nagrado angelus, namenjeno srednjeevropskim pisateljem.

Izbrane zgodbe Draga jančarja v SNG Maribor
Izbrane zgodbe draga Jančarja za dekameronski čas