Producenti lahko do 8. maja nominirajo uprizoritve za tekmovalni program letošnjega festivala. Foto: BoBo
Producenti lahko do 8. maja nominirajo uprizoritve za tekmovalni program letošnjega festivala. Foto: BoBo
Alja Predan
Kot razlog za odstop z mesta direktorice Festivala Borštnikovo srečanje je Alja Predan navedla osebne razloge, hkrati pa priznala, da je bila v zadnjem letu tarča številnih pritiskov. Foto: BoBo
Dare Valič
Do začetka junija zbirajo tudi predloge nominacij za podelitev Borštnikovega prstana. Lani ga je prejel igralec Dare Valič. Foto: BoBo

Na ministrstvu za kulturo drugih podatkov o prispelih prijavah do konca postopka ne morejo posredovati. Razpis so objavili 10. marca, med pogoje, ki jih morajo izpolnjevati kandidati, pa med drugim navedli najmanj visokošolsko izobrazbo umetniške ali humanistične smeri, najmanj pet let delovnih izkušenj, poznavanje gledališke in festivalske dejavnosti v nacionalnem in mednarodnem prostoru ter poznavanje poslovanja SNG Maribor. Minister za kulturo bo izbranega kandidata imenoval za pomočnika direktorja za področje Borštnikovega srečanja za obdobje petih let.

Odstop po številnih pritiskih in zaostritvi razmer
Kot je znano, novega direktorja oziroma novo direktorico Borštnikovega srečanja iščejo po odstopu Alje Predan. Na čelu osrednjega gledališkega festivala je bila osem let, zdajšnji, drugi mandat pa bi ji potekel septembra 2018. Za odločitev, ki je presenetila javnost, je navedla osebne razloge, hkrati pa priznala, da je bila v zadnjem letu tarča številnih pritiskov, še posebej jo je prizadelo poslabšanje odnosov z vodstvom Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, ki že več kot 50 let zagotavlja streho festivalu.

"V preteklem letu je bilo veliko nepredvidljivih situacij, nenadoma so se odnosi spremenili iz meni popolnoma neznanih razlogov, stvari so se nepredvidljivo zaostrile. Lani je tik pred začetkom festivala zaokrožilo pismo z zahtevo po mojem odstopu, zgodil se je tudi tihi bojkot domačega gledališča, ki je med festivalom odšlo na dve gostovanji v tujino," je sporočila.

Ker je festival postal samostojna organizacijska enota znotraj SNG Maribor, imenuje umetniškega direktorja Borštnikovega srečanja minister za kulturo, čeprav je potem zaposlen v SNG Maribor kot pomočnik tamkajšnjega direktorja.

Alji Predan se odpovedni rok izteče konec aprila, zato naj priprave na letošnji festival ne bi bile motene. Letos se bo odvilo že 52. srečanje po vrsti, potekalo pa bo med 20. in 29. oktobrom.

Zbiranje nominacij
Trenutno zbirajo nominacije, in sicer lahko producenti do 8. maja nominirajo uprizoritve, ki so bile ali bodo premierno uprizorjene v času od 1. junija 2016 do 31. maja 2017. Izbor v tekmovalni program festivala bo opravila selektorica Petra Vidali. Predloge za letošnjo dobitnico Borštnikove srečanja (lani si ga je namreč nadel Dare Valič, zato je letos na vrsti igralka), pa zbirajo do 1. junija.