"Pred petinštiridesetimi leti, leta 1970, pa je bil Elviri Kralj podeljen prvi Borštnikov prstan, prestižna nagrada za igralski opus posameznemu igralcu, ki je pomembno zaznamoval slovenski gledališki prostor. Doslej se je zvrstilo že petinštirideset "prstancev", kot dobitnike poimenujemo v gledališkem cehu," so zapisali na 3. Programu Radia Slovenija - programu Ars, kjer bodo v času festivala predstavili vse prejemnike Borštnikovega prstana. Foto: FBS
SNG Maribor
Festival Borštnikovo srečanje bo uradno odprla predstava, plesno-gledališki dogodek Matjaža Zupančiča 20th Century Fog oz. Megla stoletja v izvedbi skupine En-knap. Sklepna slovesnost s podelitvijo nagrad, tudi Borštnikovega prstana igralki Ljerki Belak, bo 25. oktobra. Foto: BoBo

Programska zasnova festivala ostaja enaka kot v zadnjih letih. V tekmovalnem programu se bo za nagrade potegovalo deset slovenskih predstav, ki jih je po pregledu iztekajoče se gledališke sezone izbrala selektorica Amelia Kraigher. V spremljevalnem programu bo na ogled še šest slovenskih predstav in pet iz tujine, največ iz Poljske, ker je tokrat fokus na poljskem gledališču in dramatiki.

Kdo si lahko obeta nagrade
Za Borštnikove nagrade se bodo potegovale: Grad v režiji Janusza Kice, Čarobna gora in Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik, Iliada v režiji Jerneja Lorencija, Hlapci v režiji Sebastijana Horvata in Gospa Bovary v režiji Yulie Roschine.

V tekmovalnem programu bodo še Jugoslavija, moja dežela v režiji Ivice Buljana, Evropa, monolog za mater Korajžo in njene otroke v režiji Primoža Ekarta, George Kaplan v režiji Jake Andreja Vojevca in Trst, mesto v vojni v režiji Igorja Pisona.

Za nagrado društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev v pretekli sezoni se bo poleg predstav Čarobna gora, Iliada, Hedda Gabler, Hlapci in Gospa Bovary potegovala še predstava Luftballett 2.2 po scenariju in v režiji Vlada G. Repnika.

Celotni program si lahko pogledate tukaj.

Mednarodni program bo vključeval pregledno instalacijo Transforming Acts iz Berlina, z Madžarskega prihaja predstava Šolski zvezek mladega režiserja Csaba Horvatha, gostili bodo tudi predstavo Razbiti vrč prodornega srbskega režiserja Igorja Vuka Torbice.

Poleg domačega občinstva bodo na festivalu gostili tudi okoli 25 mednarodnih strokovnjakov. V nasprotju s prejšnjimi petimi leti se zanje ni pripravil poseben nabor predstav, showcase ni časovno omejen in bo potekal vse dni festivala.

Tegobe za zdaj premagane
Čeprav je še konec lanskega leta zaradi finančnih težav mariborske občine kazalo, da festivala letos morda ne bo, bodo lahko vendarle praznovali 50 let. "Črne misli proč. Letos praznujemo. Ponosni smo, da smo preživeli, ponosni, da smo se prerodili, srečni, da smo in da bomo obstali," je pomemben jubilej pospremila umetniška direktorica festivala Alja Predan.

Letošnje Borštnikovo srečanje bo uradno odprla predstava, plesno-gledališki dogodek Matjaža Zupančiča 20th Century Fog oz. Megla stoletja v izvedbi skupine En-knap. Sklepna slovesnost s podelitvijo nagrad, tudi Borštnikovega prstana igralki Ljerki Belak, bo 25. oktobra.

Borštnikovo srečanje na TV Slovenija
Osmi dan: pogovor z Ljerko Belak (15. 10. ob 23.05 na TVS 1)
Umetnost igre: tokrat posvečena Borštnikovemu srečanju (19. 10. ob 23.05 na TVS 1)
Profil: Alja Predan (20. 10. ob 16.20 na TVS 1)
Prenos sklepne slovesnosti (25. 10. ob 20.30 na TVS 1)

Borštnikovo srečanje na 3. Programu Radia Slovenija - programu Ars
10 oddaj o vseh prejemnikih Borštnikovega prstana:
po pet predstavitev v kronološkem zaporedju prejetja prstanov (od 15. do 25. 10. ob 7.30)

Začelo se je jubilejno Borštnikovo srečanje
Portret. Alja Predan, vodja Borštnikovega srečanja
Začelo se je jubilejno Borštnikovo srečanje
Portret. Alja Predan, vodja Borštnikovega srečanja