Vživeti se mi je bilo fajn, tudi v vse ostale vloge, ki jih je cca 22 ali 23, ne vem, ker jih še vedno nisem seštel. Če si na odru sam, ja, se strinjam, veliko bolj švicaš,
Vživeti se mi je bilo fajn, tudi v vse ostale vloge, ki jih je cca 22 ali 23, ne vem, ker jih še vedno nisem seštel. Če si na odru sam, ja, se strinjam, veliko bolj švicaš," je povedal Sale o svoji vlogi v Čefurjih. Foto: MMC RTV SLO
Aleksandar Rajaković je prevzel tudi kresnika, ki ga je za roman prejel Vojnović: "Goran je enostavno bil v Španiji in ni mogel biti fizično prisoten na podelitvi, zato je predlagal idejo, da se pojavim tam kot lik Marka Đorđića". Foto: Dejmo stisnt teatr
Aleksandar Rajaković - Sale o predstavi Čefurji raus!

Sale, ki se nam je pridružil v MMC-jevi spletni klepetalnici, se je z Vojnovićevim romanom Čefurji raus! srečal približno pred letom dni, ko mu je režiser predstave Mare Bulc predlagal naj prebere to knjigo, kar se je nadaljevalo s snovanjem predstave, ki je v pičlih treh mesecih doživela že približno 60 ponovitev, kar bi pravzaprav že lahko kvalificiralo za 'gledališki hit'.

Celoten klepet preberite tukaj ...

Pereča tema: čefurji pri nas
Sale, ki sicer (kot pravi z Đorđićevimi besedami) "rad brca košarku", le koleno mu tega ne dopušča več, že nekaj časa sodeluje z Bulcem; oba sta člana gledališča Dejmo stisnt teatr, ki deluje že 15 let. Gre pa za neke vrste urbano gledališče, ki se ukvarja predvsem s komedijami, v katerih gre za družbene teme in so hkrati tudi kritične.

Glede na to, da Vojnovićeva knjiga, in s tem tudi predstava, odpira perečo tematiko čefurjev v Sloveniji in tako buri duhove, ste Saleta povprašali tudi, kdo je zanj čefur. In kot je povedal, je to najprej "oznaka tistega, ki označuje". "V splošnem se znotraj tega pojma skrivajo vsi tisti priseljenci z "juga" in njihovo potomstvo, ki na tak ali drugačen način niso asimilirani v večinski kulturi. To je le ena izmed definicij, ki mi enostavno ne potegne. Bolj mi je blizu recimo oznaka, da gre za unikatno subkulturo na evropskih tleh z vsemi svojimi atributi, kjer se skrivajo tudi 'Jošti in Anžeti'," pravi Sale.

Kako pa je Sale izoblikoval vse like predstave?
Predstava Čefurji raus! je monokomedija, kar pomeni, da glavni igralec ne igra samo glavnega lika, Marka Đorđića, temveč tudi vse druge karakterje iz knjige, ki pa jih ni malo. Z Markom se je v prvi vrsti poistovetil zato, ker mu je blizu njegova zbeganost v družbi v kateri živi oz. do nalepk, ki jih nosi na čelu. Vse druge zgodbe in 'štorije' pa vidi in si jih je orisal ter predelal.

Kar pa se govorice tiče, je ta zelo slengovska, vendar sta se z režiserjem odločila, da je "govorica mehkih "L-jev" ipd. preveč stereotipna, zavedajoč se dejstva, da vsi "čefurji" le ne govorijo tako". "Večji izziv je bil ta, da skozi predstavo uporabljam bolj slovenski sleng (vključno s "fužinščino") in morda tudi tako nakažem na določene napačne predstave o čefurjih. Recimo jezik, ki ga govori lik Aco, mnogo bolj ustreza tem posplošenim predstavam," še dodaja Sale.

Aleksandar Rajaković - Sale o predstavi Čefurji raus!