Foto: Boštjan Lah /Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Boštjan Lah /Lutkovno gledališče Maribor

Mednarodni lutkovni festival se je vnovič sklenil z dodelitvijo nagrad zlata žirafa, v okviru katerih je tudi tokrat otroško občinstvo ocenjevalo predstave. Otroška žirija je kot vsako leto ocenjevala predstave z zlatimi zvezdicami in izbrala dve najboljši predstavi festivala, ki jim je dala pet zlatih zvezdic.

Letos je festival obiskalo več kot 3000 ljudi. Na ogled je bilo več kot 20 predstav, skupaj s spremljevalnim programom pa več kot 30 dogodkov, so sporočili iz LGM-ja.

Sorodna novica Zgodovina Minoritskega samostana, ujeta v lutkovno predstavo

Letošnji program je sestavljala kakovostna lutkovna produkcija iz Slovenije, dopolnjena s predstavami iz Francije, Slovaške, Češke in Hrvaške. Festivalske predstave, zelo raznolike v tematiki, lutkovni tehnologiji in pristopih, so nagovarjale različne starostne skupine, najmlajše, mladostnike in odrasle, opisujejo organizatorji.

V spremljevalnem programu festivala so potekale ustvarjalne delavnice in celotedenska delavnica Roboti in mi pod mentorstvom Monike Pocrnjić. Kot vsako leto so se organizatorji iz Lutkovnega gledališča Maribor povezali z drugimi akterji v mestu, z Umetnostno galerijo Maribor, Pekarno Magdalenske mreže, Art kampom, Narodnim domom, Momentom, festival pa se že nekaj let tradicionalno zlije v Festival Platforma. Zadnja predstava festivala Poletni lutkovni pristan je namreč prva predstava festivala sodobnega plesa. V času festivala je potekala tudi rezidenca kanadskih umetnikov, gledališča Crane Creations, ki je v sodelovanju z LGM-jem pripravilo produkcijo predstave Zrcalce.

Sorodna novica Zastore dviga Poletni lutkovni pristan

"Svetlimo sence"
S koncem festivala vstopajo mariborski lutkarji v novo sezono 2022/23, v kateri pripravljajo sedem novih uprizoritev. Kot pravi direktorica in umetniška vodja LGM-ja, Katarina Klančnik Kocutar, si zase in za vse želijo svetlejših časov in uspešnega premagovanja strahov in temine, ki sta nas v zadnjem obdobju zajeli.

Kot novost v novi sezoni napovedujejo tudi odprtje Lutkovnega muzeja Maribor na podstrehi prenovljenega objekta Tri babe na Vojašniškem trgu.