Društvo Smoteater Majšperk si je s komedijo Marca Camolettija Pridi gola na večerjo v režiji Blaža Šalamuna priborilo največ naklonjenosti občinstva, ki ji je dodelilo oceno 4,6. Foto: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice/Miha Šest
Društvo Smoteater Majšperk si je s komedijo Marca Camolettija Pridi gola na večerjo v režiji Blaža Šalamuna priborilo največ naklonjenosti občinstva, ki ji je dodelilo oceno 4,6. Foto: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice/Miha Šest
Najboljša predstava po izboru strokovne žirije je Zadnja tekma, ki jo je ustvarila domača jeseniška igralska skupina po zamisli Gregorja Čušina. Foto: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice/Samir Pajić

Festival je ob stoletnici rojstva Frana Miličinskega Ježka zaključil večer Nane in Juša Miličinskega. Na sklepni prireditvi so podelili tudi Čufarjeve plakete za najboljšo predstavo in najboljšo žensko ter moško vlogo po izboru strokovne komisije, ki jo sestavljali režiser Branko Kraljevič ter igralca Ana Ruter in Gorazd Žilavec.

Najboljši ženska in moška vloga odigrani v isti predstavi
S plaketo za najboljšo žensko vlogo je bila nagrajena Tamara Avguštin, ki je v predstavi Igre je konec nastopila v vlogi Marianne. Kot je zapisala žirija v utemeljitvi, je "s svojo naravno in na videz lahkotno interpretacijo popeljala v pravi svet Grayeve igre. Njena izrazna moč gledalca neubranljivo prevzame, saj zmore v svoji avtentičnosti združiti navidezno banalnost življenja s silovitostjo usode. Njen govor je prepričljiv, njeno gibanje izdaja že kar poklicno nosečnico, njena prezenca pa v vsakem prizoru s svojo ustvarjalno svetlobo intenzivno sveti tudi na ostale like iz Grayeve zgodbe."

Tudi najboljša moška vloga je bila odigrana v predstavi Igre je konec. Prejel jo je igralec Matej Čujović za vlogo Bendeicta, "zapitega, občutljivega in z življenjem nezadovoljnega televizijca zahteva od igralca, ki ga upodablja, vrsto igralskih veščin. Za navidezno površno zunanjostjo in egocentričnim nastopaštvom se namreč skriva značajska krhkost, ki Benedicta neusmiljeno potiska v začarani krog življenjskih porazov. Mateju Čujoviču je vse to izvrstno uspelo. Prepričljivo odigra neobvladano gestikulacijo pijanca. Tako sta do nas na pretresljiv način prišla obup in trpkost njegovega življenja," so zapisali v utemeljitvi.

Plaketa za najboljšo predstavo lokalni igralski skupini
Najboljša predstava po izboru strokovne žirije je Zadnja tekma, ki jo je ustvarila domača jeseniška igralska skupina po zamisli Gregorja Čušina. Žirija jo je med drugim opisala kot "izjemen gledališki dogodek v več pogledih. Žanrsko je blizu redko zastopanemu dokumentarnemu gledališču. Avtorsko besedilo skupine je socialno občuteno, neposredno in osebno prizadeto. V prepletu osebnih spominov pred nami zaživi vsa bolečina ob izgubi jeseniškega ponosa, slavne hokejske ekipe."

Komedija Pridi gola na večerjo društva Smoteater Majšperk v režiji Blaža Šalamuna pa je najboljša predstava po izboru občinstva.

Za nagrade so se potegovali še Gledališka skupina KD Brce iz Gabrovice pri Komnu s komedijo Marjana Tomšiča Češpe na figi v režiji Sergeja Verča, Mladinsko gledališča Svoboda Trbovlje z Jeklenimi magnolijami Roberta Harlinga v režiji Nande Guček, Loški oder s komično dramo Simona Graya Igre je konec v režiji Jaše Jamnika, gledališka skupina Fabula est in KD Šmarje Sap z dramo Hodnik Matjaža Zupančiča v režiji Betke Jamnik.