Slavnostni nagovor Gojmirja Lešnjaka – Gojca, filmskega, gledališkega in televizijskega igralca ter režiserja na slavnostnem odprtju festivala Vizije. Foto: Matej Maček
Slavnostni nagovor Gojmirja Lešnjaka – Gojca, filmskega, gledališkega in televizijskega igralca ter režiserja na slavnostnem odprtju festivala Vizije. Foto: Matej Maček

Festival Vizije je festival mladinske kulture, katerega namen je vsako leto tako prikazati kot nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke in lutkovne predstave ter posameznike na likovnem in od letos tudi filmskem področju. Vizije potekajo v okviru Tedna ljubiteljske kulture.

Nagrajence festivala Vizij v Novi Gorici, ki so prejeli t. i. vizionarje, je izbrala komisija, ki so jo sestavljali gledališka in filmska igralka Anuša Kodelja (predsednica komisije), igralec Gojmir Lešnjak – Gojc in dramaturg Rok Andres.

Vizionarja za najboljši film je dobil film Labod, nastal je v produkciji Društva zaveznikov mehkega pristanka in Luksuz produkcije, ki ga "odlikuje presenetljiv izbor obravnavane tematike, še posebej ker gre za temo, ki je mlajši generaciji oddaljena ali celo nepoznana. Problematika je gledalcu približana na vizualno poetičen način, saj se s pomočjo odlične kamere prelitje prostorov propadle tovarne subtilno poveže s pričevanji nekdanjih zaposlenih in s tem naslika veličastno fresko nekoč pomembnega tovarniškega obrata," so zapisali.

"Uprizoritev Nasprotja v produkciji Teater Pozitiv, KUD Pozitiv in DIC Ljubljana je celovit, kompleksen, dramaturško zaokrožen, gibalno ekspresiven, polnokrven plesno-gledališki dogodek. V njem spremljamo soočenje z odraščanjem, v katerem igralske miniature delujejo iskreno in prepričljivo. Celosten pristop rezultira v usklajenosti vseh elementov, ansambel pa prepriča s homogenostjo in simpatično igrivostjo." Foto: Matej Maček

Vizionarja za filmsko igro je dobila Kristina Savić za vlogo Ane v filmu Bar na poljanskem nasipu (KUD Pozitiv). Vizionarja za scenarij je dobil Maj Rebolj za scenarij filma Ata in stol. Vizionarja za kamero in režijo je dobila Arta Kroni za kamero in režijo filma Odstiranje
(Akademija umetnosti UNG). Posebno omembo pa je za dovršeno animacijo dobil film Za zaprtimi roletami v avtorstvu Mihe Reja, za izjemen žanrski pristopa film Mat v režiji Tima Luznarja (Studio Slog, Elitni Gorenjski Bebci).

Stalnico festivala Vizije predstavljata njegov gledališki in lutkovni del, na katerega se je letos uvrstilo devet predstav. Producent za gledališko dejavnost pri JSKD-ju Jan Pirnat je poudaril, da je med gledališkimi predstavami "izstopalo dejstvo, da je šlo po večini za avtorske predstave, kar potrjuje tezo, da je avtorsko gledališče pravi katalizator mladinske ustvarjalnosti".

Vizionar za najboljšo predstavo v celoti je dobila predstava Nasprotja. "Uprizoritev Nasprotja v produkciji Teater Pozitiv, KUD Pozitiv in DIC Ljubljana je celovit, kompleksen, dramaturško zaokrožen, gibalno ekspresiven, polnokrven plesno-gledališki dogodek. V njem spremljamo soočenje z odraščanjem, v katerem igralske miniature delujejo iskreno in prepričljivo," piše komisija.

"Ustvarjalke projekta Naj bo lučka izhajajo iz preproste teme, ki jo med uprizoritvijo temeljito razplastijo. Predstava je sklenjena celota, ki nas popelje v pravljični svet, a je hkrati tudi angažirana parabola o svetu, ki nas obdaja. Izstopajoča lastnost je kolektivna igra ansambla, ki prepriča z usklajenostjo in rabo celotnega igralskega aparata. Z glasom in telesom se učinkovito prepletajo različne uprizoritvene kategorije: glasovna, zvočna, koreografska, animacija predmetov, senčnih in nošenih lutk. V živo izvajana glasba daje predstavi posebno izvirnost in komunikativnost." Foto: Matej Maček

Vizionar za igro gre v roke Nine Slanič za vlogo v avtorskem projektu Potica brez rozin (Janežev upognjenec, Moment Maribor in KD Svoboda osvobaja Slovenske Konjice), ter Čarne Lampret za vlogo v uprizoritvi Imeli smo srečo (Gledališka šola Prve gimnazije Maribor, MKUD Prva gimnazija Maribor) in Lije V. Vremec za vlogo v uprizoritvi Čas besnenja (Mladi oder AMO, SNG Nova Gorica).

Najboljša lutkovna predstava v celoti je letos postal avtorski projekt Naj bo lučka, nastal je v gledališki šoli Prve gimnazije Maribor in MKUD-u Prve gimnazije Maribor. "Ustvarjalke izhajajo iz preproste teme, ki jo med uprizoritvijo temeljito razplastijo. Predstava je sklenjena celota, ki nas popelje v pravljični svet, a je hkrati tudi angažirana parabola o svetu, ki nas obdaja. Izstopajoča lastnost je kolektivna igra ansambla, ki prepriča z usklajenostjo in rabo celotnega igralskega aparata."

Sorodna novica "Teden ljubiteljske kulture" ne bo teden, ampak cel mesec

Vizionarja za glasbo in igro je dobila Petja Golec Horvat v predstavi Naj bo lučka, za celostno likovno podobo pa skupina predstave Ostaline (Hišina lutkovna akademija, Hiša otrok in umetnosti Ljubljana).

Festival še ni povsem končan. V Galeriji Tir v novogoriškem Kulturnem centru Mostovna namreč še poteka fotografska razstava Fotovizije: Utrip grajenega prostora. Zanjo sta selektorici Nataša Kovšca in Manca Juvan izbrali deset fotografij, ki pričajo o tem, da je "mladinska fotografska ustvarjalnost resnično izvirna in kakovostna".

Tudi Teden ljubiteljske kulture še ni končan. V Slovenski kinoteki bo potekal še Festival neodvisnega filma, 1. junija pa bo potekala tudi okrogla miza z naslovom Filmar naj bo!, posvečena zlasti vprašanjem razmerja med filmsko pedagogiko in filmskim ustvarjanjem.