V Novi Gorici bo do nedelje potekal tudi festival mladinske kulture Vizije. Cilj Vizij je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke in lutkovne predstave, mladinske rockovske skupine ter posameznike na likovnem in filmskem področju.

Teden ljubiteljske kulture je osrednji letni projekt JSKD, namenjen promociji in predstavitvi ljubiteljske kulture širši javnosti. Foto: JSKD
Teden ljubiteljske kulture je osrednji letni projekt JSKD, namenjen promociji in predstavitvi ljubiteljske kulture širši javnosti. Foto: JSKD
Sorodna novica S kulturo se ukvarja okoli 60 odstotkov srednješolcev in 74,6 odstotka študentov

Prireditev se bo začela ob 19.15, ko se bo na osrednjem novogoriškem Bevkovem trgu obiskovalcem predstavil Goriški pihalni orkester z dirigentom Sandijem Cejem. Temu bo sledil še koncert Orkestra Mandolina Ljubljana s prepoznavnimi uspešnicami filmske glasbe pod taktirko dirigenta Andreja Zupana.

Slavnostni nagovor ob odprtju je pripadel Gojmirju Lešnjaku - Gojcu, filmskemu, gledališkemu in televizijskemu igralcu ter režiserju, ki mu je letos zaupan častni naziv ambasadorja Tedna ljubiteljske kulture. Letos je Teden ljubiteljske kulture posvečen filmu: v ospredju programa bodo odnos do filma ter pomen filmske pismenosti in ustvarjalnosti pri vzgoji in izobraževanju.

"Velikan svetovnega filma Steven Spielberg je nekoč dejal: 'Vsakič, ko grem v kino, je to čarovnija, ne glede na to, o čem govori film.' Ljubiteljski igralci, režiserji, montažerji, tonski mojstri, scenografi idr. vsak dan sodelujejo pri rojstvu novih filmov. Ker živimo v času, ki je mačehovski do te kulturne panoge, je prav, da se jih spomnimo in jim poklonimo svoje spoštovanje," je v svoji poslanici med drugim povedal Gojc.

Več kot sto tisoč ustvarjalcev svoj čas in energijo ljubiteljsko namenja kulturnim projektom
Teden ljubiteljske kulture je vseslovenski projekt za večjo vidnost ljubiteljske kulture in njenih akterjev, poklon več kot 107.000 ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem po Sloveniji in zamejstvu. Program obsega vse umetniške zvrsti, od glasbe, gledališča, lutk, plesa, folklore, filma, multimedije do literature, likovne in fotografske dejavnosti, vključuje pa tudi vse starostne ter etnične skupine.

Vrhunec dogajanja bo v Arboretumu
Teden ljubiteljske kulture se bo končal 18. junija s celodnevno prireditvijo v Arboretumu Volčji Potok. Na njej bodo predstavili 12 dejavnosti JSKD, osem panog ljubiteljske kulture in osem kulinaričnih kotičkov, predstavilo pa se bo okoli 3000 ustvarjalcev ljubiteljske kulture v Sloveniji.

Na dan prireditve, ki bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja in v organizaciji JSKD ter soorganizaciji Arboretuma Volčji Potok in Občine Kamnik, bo vstop v Arboretum prost. Prireditev bo spremljala tudi vseslovenska humanitarna akcija, na kateri bodo zbirali sredstva, namenjena otrokom, obolelim za rakom.