Režiser Luka Martin Škof pravi, da je ta drama ob prvi uprizoritvi dokazala, da je tudi slovenski jezik prav tako poetičen in lahko ob boku nemškemu in italijanskemu služi umetniškemu izrazu. Foto: SNG Drama/Peter Uhan
Režiser Luka Martin Škof pravi, da je ta drama ob prvi uprizoritvi dokazala, da je tudi slovenski jezik prav tako poetičen in lahko ob boku nemškemu in italijanskemu služi umetniškemu izrazu. Foto: SNG Drama/Peter Uhan

Ti si lepa kakor roža, dolga kakor smreka, brhka kakor hrast, v tvojih tatinskih očeh en fant notri sedi, kateri v mene venkaj strelja. No, kako ti to dopade?

iz Županove Micke
Igor Samobor
Na torkovi predstavitvi uprizoritve je ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor spomnil, da je bil Linhart svoj čas oster kritik družbe. Foto: MMC/Sandi Fišer
Ljubljanska Drama
V Drami sezono 2017/2018 posvečajo 150-letnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva, s katerim se je gledališka kultura profesionalizirala, ter bogati slovenski gledališki zgodovini na sploh. Foto: MMC / Miloš Ojdanić

Županova Micka, ki jo je Linhart povzel po tedaj priljubljeni dunajski veseloigri Josepha Richterja Vaški mlin, bo uprizorjena v Mali Drami v režiji Luke Martina Škofa. Režiser je pri uprizoritvi ubral spoštljiv odnos do slovenske gledališke tradicije in dramo označil za "velik obrtniški zalogaj". Dejal je še, da je ta drama ob prvi uprizoritvi dokazala, da je tudi slovenski jezik prav tako poetičen in lahko ob boku nemškemu in italijanskemu služi umetniškemu izrazu.

Škof je presodil, da se v Županovi Micki čuti neka vrsta upora oziroma miselnosti slovenstva, ki izhaja iz potlačenega naroda, iz nesvobodnih kmetov. A se na koncu vseeno združita razsvetljenski vladar, v vlogi bogate mlade vdove Šternfeldovke, ter svobodni, bogati župan Jaka, Mickin oče. "Besedilo smo brali kot dobro ljudsko igro, ki priča tudi o tem, kako lahko s pomočjo nekega mecena pretentamo tiste, ki hočejo pretentati nas," razlaga režiser.

Jezik kot v Linhartovih časih
Dramaturg uprizoritve Aljoša Dobovišek - Arko je razkril, da bodo igralci besedilo uprizorili v celotni različici, izražali pa se bodo z Linhartovim jezikom, neke vrste prepletom med rodno gorenjščino in tedanjim pisanim knjižnim jezikom, ki je vključeval prvine dolenjščine.

Na torkovi predstavitvi uprizoritve pa je ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor spomnil, da je bil Linhart svoj čas oster kritik družbe. V komediji se je ponorčeval "tako iz lahkomiselnega in predrznega plemstva kot iz zapitih in podkupljivih državnih uradnikov in pokazal, kako domiseln mora biti preprost kmečki človek, da se uspešno izogne grabežljivim krempljem", so med drugim zapisali v Drami.

Poklon začetkom slovenskega gledališča
V vlogi Micke bo v predstavi nastopila Nina Valič, ki je dejala, da se je režiser odločil Linhartov sicer kratko besedilo uprizoriti kot "dokument predstave o času, v katerem je nastal". Pripomnila je, da morda aktualizacija drame težko pride v poštev, saj bi dramski zaplet padel, če bi bila Micka pismena in bi lahko prebrala, kar piše na prstanu. Meni, da je pred obiskovalci drame velika predstava, kljub kratki dolžini besedila.

Vlogo župana Jake so zaupali Urošu Fürstu, ki je poudaril, da je Županova Micka poklon začetkom slovenskega gledališča. Glede jezika je povedal, da je med branjem zvenel kot neke vrste "slovenski esperanto", ki ni nosil nobene emocije ali temperamenta, a se jim skozi študij za predstavo uspelo navzeti identitete časa, v katerem je besedilo nastalo, in miselnosti, ki Slovence morda še danes zaznamuje. Gre za kompleks majhnosti in premalo ponosa, ko se postavljamo naproti večjim, bolj vzvišenim.

Na odru Drame prvič po letu 1939
V predstavi igrajo še Klemen Slakonja (Tulpenheim), Saša Pavlin Stošić (Šternfeldovka), Rok Kravanja (Monkof, Tulpenheimov prijatelj), Klemen Janežič (Anže) in Janez Škof (Glažek, en šribar).

Scenografija je delo Mihe Horvata iz tandema sonda4, kostumografijo podpisuje Urška Recer, oblikovalec zvoka in glasbe je Ivan Mijačević, oblikovalci svetlobe pa Škof, Horvat in Vlado Glavan. Nazadnje so v Drami Županovo Micko (tedaj kot Shupanovo Mizko) uprizorili leta 1939, in sicer v režiji Branka Krefta.

Sezono 2017/18 na velikem odru bo v soboto uvedla premiera Hlapcev Ivana Cankarja v režiji Janeza Pipana.

Ti si lepa kakor roža, dolga kakor smreka, brhka kakor hrast, v tvojih tatinskih očeh en fant notri sedi, kateri v mene venkaj strelja. No, kako ti to dopade?

iz Županove Micke
Županova Micka na odru ljubljanske Drame
Županova Micka na odru ljubljanske Drame