Album je zmes sveže energije Španskih borcev in prekaljenih vokalov Lovšina. Foto: ZKP RTV Slovenija
Album je zmes sveže energije Španskih borcev in prekaljenih vokalov Lovšina. Foto: ZKP RTV Slovenija
Pero Lovšin
Album se seli na koncertne odre - prva postojanka Kino Šiška. Foto: MMC RTV SLO

Pozabite na polminutne predigre in ogrevanje kitar - v večini primerov Lovšin s Španskimi borci z neposrednimi kitarskimi "direkti" od začetka.

Tukaj lahko poslušate radijski pogovor z Lovšinom v oddaji Na sceni, kjer so predvajali tudi pesmi z albuma.

Čarovnija neznosne lahkote ponavljanja besednih zvez se nadaljuje. Lovšin je z novim albumom v prvi vrsti nadgradil svoj repertoar za množične žure na prostem, kjer se vsi poleg Lovšina mečejo med občinstvo. Hkrati pa je ponudil z leksikonskimi primerki skladb za vsakdanjo rabo, kjer je vse, kar potrebujete le malo smisla za prehajanje iz enega v drug kitarski akord in smisel za interpretacijsko poudarjanje, ne pa toliko za obvladovanje prav vseh višinskih lestvic.

Raskavi glas in l'ubl'anščina, kakršno je v glasbo vgraviral le Lovšin, udari na temo, ki je za glasbenika večno opojna, erotiko. Še en krog tako krožno v slogu Lovšinovega rokenrola iz časov Sokolov pozdravi poslušalca in ga takoj preusmeri na motivacijsko navdahnjeno in pozivno Za spremembo. Pravzaprav znova dokaže, da za Lovšinove "pojte-vsi-z-mano rokenroljade" besedilo sploh ni ovira. Naj bo slovenščina ali hrvaščina (Ljubav na granici) za "hakelj" je potreben le edinstven medmet - pa naj bo to lu-lu ali ja-ja.

Z novim albumom ne manjka niti uvodov v slogu Čist nor oziroma z nadgraditvami "mi trije smo najboljši par", kot sta na primer skladbi Nisem proti ter Sreča in mir.

Z lahkotnimi zvoki se vmes - med kitarskimi rafali - ustavi. Ironično prepeva: "/.../ popoln tujec si lahko samo doma." A tokrat to opisovanje tujca, ki ostaja doma, podkrepi z lahkotnejšimi kitarskimi ritmi, ki se spogledujejo s karibskimi insinuacijami. Pod vso energijo zvoka Španskih borcev pa je za Lovšina še vedno najbolj recitirano-pripovedno močno orožje njegovo pol petje/pol govorjenje v baladah Tko zlo boli (v slogu belokranjskega folka), Čarovnija, Divji med in Tihožitje.

V slogu prodajnih oglasov pa tudi to še ni vse, zgodbo desetih novih skladb konča s kitarskimi čarovnijami in dodatnima skladbama - Čarovnija kamna in Čarovnija kristala. In kakšna je razlika med njima? Za spremembo, presodite sami.
Ocena: 4. Piše: Klavdija Kopina


Album je izšel pri založbi ZKP RTV Slovenija.