Lovšinov novi album je nastal v studiu Miroslava Dizdarevića, profesorja harmonike, poznanega iz zasedbe Birsa Brothers. Kot producent pa se je podpisal Milan Saje. Foto: MMC RTV SLO
Lovšinov novi album je nastal v studiu Miroslava Dizdarevića, profesorja harmonike, poznanega iz zasedbe Birsa Brothers. Kot producent pa se je podpisal Milan Saje. Foto: MMC RTV SLO
Pero Lovšin
Za spremembo je deveti studijski album Pera Lovšina v njegovi samostojni karieri. Foto: MMC RTV SLO
Peter Lovšin & Španski borci
Glasbo za nov album so posneli Španski borci v sestavi: Simon Cukjati, Bojan Bahč, Tomaž Rebernak in Andrej Hočevar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Peter Lovšin & Španski borci
Z novim albumom napoveduje, da še zdaleč ni rekel svoje zadnje besede. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

osvajanja novih punc," je z devetim studijskim albumom v roki prepričan Lovšin.

Večni Pankrt nima časa za misel na upokojitev: "Se ne morem. Pa ne, da me ne bi mikalo včasih, ampak ko si v tem ... Muzika ni samo snemanje, koncerti, je erotična zadeva. In mislim, da je tisto, kar ultimativno iščemo v življenju, erotika."

V zrelih letih - za nekatere tudi najboljših - za rokenrol se še vedno meče po odru. "Mislim, da sem se na predzadnjem koncertu dobesedno metal z odra," pove v smehu Lovšin.

Seks, droge in rokenrol so del njegovega življenja, pred katerimi zdaj svari. "Z drogami je tako, da se jih moraš zelo paziti. So lahko zelo dobre. Vedno svarim pred nevarnostjo trdih drog, ker se mi zdi, da je to pot v nič. In da je to seveda samo posel za nekatere. Velikokrat na zelo visokih državnih položajih. Je pa tako - pri užitkih moraš biti vedno pazljiv. Že pri hrani moraš biti pazljiv. Tudi pri teku," opozarja danes.

Ob tem prizna, da je daleč od tega, da bi bil vedno v pravi smeri. "Včasih sem preveč v vinu. Moram reči, da sem na faksu v prvem letniku dobil eno darilo - ogromen kup trave. Dva, tri dni smo jo kadili. In sem rekel: 'Daj, jaz ne bom nikoli naredil tega faksa, če ne bom tega razdelil.' In v tistem času, ko sem razdelil, dal na stran, sem namesto tega ustanovil Pankrte. Bili smo mogoče na pelinkovcu in črnem vinu - ampak kolikor je bilo treba. Že rokenrol je takšna gibljiva zadeva. Dialektična. Je veliko vzponov in padcev. Ni enakomernih variant. Tudi seksa se je treba varovati," pove v smehu.
Nato pa v smehu postreže s statistiko: "Jaz sem bil na dveh klinikah za odvajanja odvisnosti od seksa (smeh). Tako da poznam te stvari (smeh). Bil sem pa na štirih klinikah za odvajanje od rokenrola. To mi je pa najmanj uspelo. Tu sem čisto pogrnil. Torej bil sem na eni kliniki za odvajanje od drog, dveh od seksa in štirih od rokenrola. Ampak še vedno smo tu."

Lovšin je za spremembo
Pankrt, ki je Osmi dan slavil rock; se s Sokoli podal s Punco v južne kraje; zbral Viteze obložene mize, da bi našli Hišo nasprot' sonca; se vrnil kot Dobri profesor; se še pred dvema letoma opiral na Hudičev sod, je zdaj Za spremembo - kakor je naslov njegovega novega samostojnega studijskega albuma.

"Zdi se mi, da je nastala politična truma jesen. Jaz sem šel okoli in cel svet je lep. Ampak po eni strani se mi ne ljubi več hoditi okoli. Se mi zdi, da je treba tudi tu kakšne stvari razčistiti. Zato sem ta album posnel samo z mislijo na to okolje, v katerem živim. Največ časa. Ni umika, ampak je eno soočenje s tem," je prepričan Lovšin.

Po navdih v Belo krajino
Od izdaje Hudičevega soda sta minili dve leti in kot pravi sam Lovšin, postaja izdelava novih albumov manufaktura. Tokrat ni pobegnil na Jamajko niti na Karibe, odšel je v Belo krajino, kjer se je zaprl v studio. "V Beli krajini je situacija po svoje še bolj zgoščena. Kar nekaj tovarn, ki so dobro delale, so pokupili in prenesli proizvodnjo v druge države, kjer je delovna sila še cenejša. Situacija je res postala takšna, da je človek izgubil upanje: 'Mah, saj nikoli ne bo bolje.' Jaz vedno verjamem v to, da se je treba boriti in da so možnosti - če imaš močno voljo in če si se navajen 'fajtat, kot rečemo v športu."

Srce, ki bije za šport
Za sebe pravi, da je toliko političen, kot je oseben in športen. "Precej izhajam iz tega, da sem se moral za vse na svetu boriti - tudi za punce," v smehu pove Lovšin in poudari, da se je vse pravzaprav začelo z eno drugo njegovo ljubeznijo - ljubeznijo do športa. "Že moj klub Olimpija je tak, da je bil v zadnjih letih večni poraženec. In Slovan podobno. Vedno se moramo vračati. Smučanje, ki ga imam rad, je velikokrat boljši. In potem se zgodi, da pridem z družino v St. Moritz - takrat na povabilo trenerja - in Tina Maze zmaga v smuku. To se dogaja. Enostavno je treba v te stvari verjeti. Imamo toliko močnih posameznikov. Toliko smo kvalitetni."

Motivacijski in ...
Pri aktualnem singlu Za spremembo iz istoimenskega albuma tako poslušalcu pridiga: "Lahko se vrneš, lahko se upreš, lahko čist' novo zgodbo začneš. Lahko za spremembo enkrat uspeš ...", a ob tem prizna, da ga motivacijski profesorji zelo motijo.

Ironično pri novem albumu vleče vzporednice med preteklostjo in sedanjostjo. "Vzporednice so zagotovo. Ena logika in eno pravilo je, da prihaja do dekadence. In da se veliki rezultati ne morejo vedno ponavljati. To so pravila. In obratno: po dežju pride sonce. To so vsa ta klasična pravila. Pri nas je precej hitro prišlo do te dekadence. En tak spoj pohlepa, ki je nastal verjetno tudi zaradi tako dolgega komunizma, socializma. Privatnost je bila nezaželena. In marsikdo je ponorel," je prepričan Lovšin.

Ob vprašanju, ali ga zdaj kaj vleče v politiko, izstreli odločen ne. Zvest ostaja glasbi, prijateljem in dobremu vinu.

Cel pogovor, ki smo ga posneli sinoči ob predstavitvi njegovega albuma Za spremembo, lahko poslušate spodaj.