Plošča Нежить: живьём в России 11 августа 2015 2015 (Nolife: Alive In Moscow 11 August 2015) je izšla v letošnjem poletju pri založbi Southern Lord, ki jo je leta 1998, se pravi istega leta kot zasedbo Sunn O))), ustanovil Greg Anderson. Foto: Discogs
Plošča Нежить: живьём в России 11 августа 2015 2015 (Nolife: Alive In Moscow 11 August 2015) je izšla v letošnjem poletju pri založbi Southern Lord, ki jo je leta 1998, se pravi istega leta kot zasedbo Sunn O))), ustanovil Greg Anderson. Foto: Discogs
Sunn O)))
Poleg ustanovnih in jedrnih članov Stephena O'Malleyja in Grega Andersona zasedbo Sunn O))) trenutno tvorita še Attila Csihar in Tos Nieuwenhuizen. Foto: Kino Šiška
Sunn
Logotip proizvajalca ojačevalcev Sunn, ki se je leta 2002 pripojil firmi Fender. Foto: Wikipedia

Pisalo se je leto 1998, ko sta se v Seattlu pod imenom Sunn O))) povezala Stephen O'Malley in Greg Anderson ter od prvenca do danes v različnih postavah skozi skoraj dve desetletji nanizala mnoge izdaje, med katerimi je tudi nekaj koncertnih in še nekaj sodelovanj z drugimi glasbeniki.

Sunn O))), znani po svojih glasnih nastopih v živo, danes veljajo za osrednje predstavnike predvsem dronerskega metala, minimalistične veje metala, ki uporablja distorzirano ambientalno zvočenje s počasnimi, razvlečenimi in oklestenimi psihedeličnimi melodijami, repeticijami in z le redkimi ali povsem izostalimi ritmičnimi podlagami.

Od Zemlje do Sonca ...
In še nekaj besed o imenu zasedbe. Sunn je bila znamka ojačevalcev, ki jih je uporabljala med drugim tudi ameriška zasedba Earth, katere album Earth 2 iz leta 1993 velja za pionirsko delo v polju dronerskega metala. Pravzaprav je na neki način tudi logotip ojačevalcev delno pristal v izpisanem imenu zasedbe Sunn O))), ki se izgovarja zgolj [sʌn] in ne [sʌn ou].

Po sedmih studijskih albumih, od katerih je zadnji Kannon izšel lani, je zasedba, ki jo trenutno poleg O'Malleyja in Andersona na nastopih v živo tvorita še Attila Csihar in Tos Nieuwenhuizen, poleti izdala koncertno ploščo, posneto pred letom dni v Moskvi. Za to priložnost so tudi svoje ime izpisali kot Санн О))), izdelek pa naslovili Нежить: живьём в России 11 августа oziroma Nolife: Alive In Moscow 11 August 2015. Plošča je izšla pri založbi Southern Lord, ki jo je leta 1998, se pravi istega leta kot Sunn O))), ustanovil Anderson, ter prinaša šest kosov glasbe.

Surova atmosferičnost četverice
Kot je običajno za njihove koncertne izdaje, se niso prav posebej obremenjevali z naslavljanjem, tako da so posamični deli označeni zgolj po abecednem vrstnem redu, v stilizirani obliki od A))) do F))). Če so sicer njihove koncertne izdaje v enem kosu, jih na dotični najdemo torej šest in nobena od teh glasbenih enot na sveži koncertni izdaji ne nanese manj kot 15 minut. Sunn O))) so tako svoje moskovske podanike popeljali na več kot uro in pol trajajoče psihedelično popotovanje po teminah svojega hrupnega, vendar hkrati blagozvočnega vesoljnega prostora.

Prefinjenemu maličenju nabora instrumentov se občasno pridružuje še obredno, prejkone grleno petje. D))) je tisti del na plošči, ki v ta meditativni tok vnese določeno razgibanost in predstavlja vrh dramaturškega loka koncerta. Sunn O))) tako ponovno dokazujejo, da jim s svojo precejšnjo surovostjo in izdatno hrupnostjo uspe koncert prignati do transcendentalnih razsežnosti.

Prenežnim ušesom vendarle ni treba ostati doma
Pred drevišnjo "črno mašo" v veliki dvorani Kina Šiška - kot naročeno poimenovani Katedrala - omenimo še, da O'Malley ne bo prvič stal na šišenskem odru, saj sta že leta 2009 s Petrom Rehbergom, znanim kot Pita in vodja čislane dunajske založbe Editions Mego, nastopila tam pod imenom KTL. In še opomba organizatorjev koncerta, da zaradi izjemne glasnosti priporočajo uporabo čepkov za ušesa, ki bodo brezplačno dostopni na prizorišču.