Po lanskoletnem nastopu na Drugi godbi se bodo Shutka Roma Rap nocoj ponovno ustavili v Ljubljani. Foto:
Po lanskoletnem nastopu na Drugi godbi se bodo Shutka Roma Rap nocoj ponovno ustavili v Ljubljani. Foto:

Glasbeniki v skupini, ki so za kako desetletje ali dve starejši od raperjev, se dejansko preživljajo z igranjem na porokah, slednji pa večinoma ali opravljajo fizična dela ali so brezposelni, kar je v Makedoniji s 55-odstotno stopnjo brezposelnosti torej prej pravilo kot izjema. Album Me Sijum Underground (Jaz sem podtalje) je izšel v okviru finančne podpore Fundacije za odprto družbo Makedonija in s konceptualno pomočjo Petra Barbariča, ki je v preteklosti sodeloval na primer tudi s Ferusom Mustafom. Barbarič je tudi idejni oče in realizator kompilacije I Šutka tani mo than (Šutka, moje mesto) iz leta 2010, ki je nekakšen predhodnik aktualnega albuma.

Zametki Shutka Roma Rap so nastali, ko je saksofonist in klarinetist ter vodja zasedbe Mendo Selman za spremljavo na porokah angažiral še raperja, saj je zaznal, da "imajo mladi to radi". In o čem govorijo njihova besedila? Nabor tem je pričakovan, a od raperja do raperja različen; politika, nežnejši spol, zvezdništvo, Alah, kaj pomeni biti reven, kaj pomeni biti Rom … Med trinajstimi skladbami na albumu se je znašla tudi inačica skladbe Povratak otpisanih - v preteklosti že velikokrat predelana naslovna tema iz srbske serije s sredine sedemdesetih let, avtorja Milivoja Miće Markovića.

Album Me sijum underground, ki ga je izdala madžarska etno založba Fono, je po izidu zavzel osmo mesto lestvice World Music Charts Europe (WMCE), Shutka Roma Rap pa imajo za in pred seboj gostovanja na večjih in priznanih evropskih festivalih. Skozi zgodovino smo priča kar nekaj mednarodno uspešnim potem romskih glasbenikov, kot so prej omenjeni Ferus Mustafov, Šaban Bajramović, Fejat Sejdić, Esma Redžepova ali pa zasedba Kal. In pri večini gre za kombiniranje tradicije s sodobnejšim glasbenim izrazom, vendar pa to ne pomeni nujnega izogiba potencialni grožnji zapadanja v generičnost.
Ocena: 4; piše Pina Gabrijan