Predstava Potopljeni glas raziskuje odnos med gibanjem telesa, dihanjem, težo, glasom in elementarno silo vode. Velik akvarij, poln vode, služi kot iztočnica za razmislek o tišini ter ovirah in njihovem premagovanju. Foto: Festival Klovnbuf/ Gabi Merz
Predstava Potopljeni glas raziskuje odnos med gibanjem telesa, dihanjem, težo, glasom in elementarno silo vode. Velik akvarij, poln vode, služi kot iztočnica za razmislek o tišini ter ovirah in njihovem premagovanju. Foto: Festival Klovnbuf/ Gabi Merz

S cirkuško-plesno predstavo Potopljeni glas, ki se dogaja v velikem akvariju in jo podpisuje španska umetnica Maria Palma, se bo danes ob 21.30 pod Fabianijevim mostom pri Cukrarni začel 17. Mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf. Po napovedih organizatorjev bo v Ljubljani in še nekaj mestih ponudil pester nabor domače in mednarodne cirkuške produkcije.

Do osrednjega dela festivala še teden dni
Nocojšnji predstavi, v kateri multidisciplinarna umetnica Maria Palma združuje sodobni cirkus, ples in fizično gledališče z nenavadnim elementom – vodo, bo festivalsko dogajanje v Ljubljani sledilo prihodnjo nedeljo, 16. junija. Takrat bo v Stari Mestni elektrarni na sporedu predstava gibalno-vizualnega gledališča Kopernikova teorija v izvedbi zasedbe Fabla Collective.

Dan pozneje, 17. junija, bo sledil tradicionalni Cirkuški ponedeljek, ki ga bodo izvedli v sodelovanju s festivalom Junij v Ljubljani. Slovenski cirkuški ustvarjalci – Zavod Bufeto, Mismo Nismo, Cirkokrog – so že drugo leto zapored združili moči, tako da bodo v Ljubljano tudi letos pripeljali pravi cirkuški šotor, ki, kot obljubljajo organizatorji, "predstavlja ključni del nepozabne festivalske izkušnje". Poleg številnih predstav bodo ponudili tudi delavnice klovnade in akrobatike.

Od Nove Gorice do Murske Sobote
Klovnbufova karavana bo festival letos ponesla še v Mursko Soboto, Borovnico in Novo Gorico, kjer bodo sodelovali v sklopu projekta Evropska prestolnica kulture Nova Gorica-Gorica 2025. Tako bo Klovnbuf ob ljubljanskem dogajanju, ki se bo sklenilo 23. junija, prisoten tudi s po dvema dogodkoma v Murski Soboti – 22. in 23. junija. Dan pozneje se bo z dvema gostovanjema selil še v Borovnico, 29. junija pa bo gostoval v Novi Gorici v okviru t. i. projekta Mesto klovnov. Program za to gostovanje še ni objavljen.

Program Klovnbufa je razdeljen na štiri področja: gledališče, mesto, Cirkovizija, Lab in Karavana. Predstave Cirkovizije bodo na ogled v cirkuškem šotoru na Ambroževem trgu, Lab pa ponuja niz delavnic.