Gradnja osrednje krške knjižnice poteka po načrtih, čeprav trenutne vremenske razmere ovirajo zaključevanje nekaterih del, kot so izvedba zaključnega sloja fasade in priprave za ozelenitev strehe, pojasnjuje župan Mestne občine Krško Miran Stanko. "Pričakujemo, da bo nekje do sredine leta gradba tudi dokončana, nekoliko so dela zastala zaradi praznikov in nekoliko slabšega vremena, vendar to na končni rok izvedbe ne bo vplivalo, po zaključku v sredi tega leta naj bi prešli v naslednjo fazo, to je obnova samostana, knjižnica pa naj bi se v celoti preselila v ta novi prizidek."

Foto: TIC Krško
Foto: TIC Krško

Intenzivno urejajo notranjost knjižničnega prizidka, do konca februarja bo dobavljena in zmontirana večina opreme. V Valvasorjevi knjižnici Krško se tega, po desetletjih čakanja na objekt, ki bo oddelke združil pod enotno streho in omogočal obknjižnično dejavnost, izredno veselijo, pravi direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunovič. "V naši knjižnici z veseljem opazujemo napredovanje gradnje prizidka in se vsekakor veselimo selitve v nove prostore, kamor bomo naše obiskovalce povabili predvidoma na začetku poletja, na to selitev se že aktivno pripravljamo kar nekaj časa, naši novi prostori bodo večji, svetejši, prijaznejši in bodo seveda omogočali druženje in preživljanje prostega časa tudi pri nas in poleg izposoje dogodke, različne dejavnosti.

Popolnoma pa bo knjižnica zaživela, ko bo obnovljen še samostanski del, kjer bo večja prireditvena dvorana in ustvarjalnica za vse generacije. Prizidek h knjižnici bo skoraj nič energijska stavba, še dodaja župan. "Celotna gradnja prizidka naj bi stala nekje približno 4,4 milijona evrov, od tega 380.000 pričakujemo iz Eko slada, ob knjižnici bomo zgradili še postajališče za bibliobus, tako da bo potem celoten kompleks knjižničarstva na enem mestu," je še dejal Stanko.

Izbran je tudi projektant za izdelavo projektne dokumentacije za nadstrešnico za bibliobus na parkirišču ob novem prizidku.