Stavba nekdanjega prosvetnega doma v Novem mestu. Foto: Rok Omahen
Stavba nekdanjega prosvetnega doma v Novem mestu. Foto: Rok Omahen

V današnjem prispevku iz serije Poletje 1931 si bomo ogledali, kako so potekale priprave na slovesno odprtje novega prosvetnega doma v Novem mestu, v začetku avgusta 1931. 2. avgusta je časopis Slovenec objavil kar obsežno novico o dogodku in jo pospremil z dvema fotografijama objekta v zaključnih fazah gradnje. Poglejmo si zdaj, kako je časopis poročal o novi pridobitvi v Novem mestu.

Novo mesto. Foto: Rok Omahen
Novo mesto. Foto: Rok Omahen

Serija Poletje 1931
Serija Poletje 1931 prinaša kratek pregled pomembnejših pa tudi povsem vsakdanjih dogodkov, ki so odmevali v naših krajih ter zunaj meja domovine, pred devetdesetimi leti oziroma natančneje, poleti leta 1931. Besedilo v narekovajih je iz izvirnih časopisov iz tistega časa (Slovenec, Slovenski narod, Jutro, Jugoslovan in Mariborski večernik "Jutra"), ki so vsi dostopni na spletnih straneh Digitalne knjižnice Slovenije.

Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Prosvetni dom končno zgrajen
Besedilo iz današnjega prispevka je bilo prvotno objavljeno v časopisu Slovenec, 2. avgusta 1931: "Naš Prosvetni dom stoji! Impozantna stavba, katero je zgradila ljubljanska Gradbena družba, se dviga in beli izmed drugih hiš na Florjanskem trgu. Dom, ki bo v nedeljo, dne 2. avgusta blagoslovljen in izročen svojemu namenu, je stal mnogo truda in znoja, a danes je vse to pozabljeno, danes se veselimo svoje hiše, ki nas bo sprejela v svoje okrilje kot očetova hiša."

"Pročelje novega doma je nad vse krasno. Okrašeno je z lepim balkonom, katerega nosijo kameniti stebri. Široke kamenite stopnice pa vodijo k glavnemu vhodu. Skozi glavni vhod se pride v okroglo, z osmimi stebri podprto aulo, tlakovano s silolidom. Svetloba prihaja v aulo skozi veliko, okroglo okno v stropu. Od tu se pride v dvorano samo. Prekrasen je pogled po dvorani in na oder. Dvorana je dolga 15 metrov in široka 9 in pol metra. Sprejela pa bo vase lahko preko 600 ljudi. Desna stran dvorane je zopet okrašena s štirimi masivnimi, okroglimi stebri, med katerimi sta dva stranska vhoda oziroma izhoda, dočim je leva stran popolnoma gladka. Nad stojiščem v ozadju dvorane so dviga prostrana galerija, katero nosita zopet dva masivna stebra in na kateri bo prostora za 64 balkonskih sedežev. V dvorani pa bosta 202 parterna sedeža. Stojišča bodo v parterju pod galerijo in na desni strani pod stebričjem ter na galeriji."

V stavbi prosvetnega doma ima danes svoje prostore gledališče Anton Podbevšek teater. Foto: Rok Omahen
V stavbi prosvetnega doma ima danes svoje prostore gledališče Anton Podbevšek teater. Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Eden najmodernejših odrov na Slovenskem
"Oder, ki bo postal prižnica slovenske besede, in s katerega bo donela naša slovanska pesem, meri v velikosti 9.10 m in je tehnično tako izpopolnjen kot noben drug podeželski oder morda v vsej Sloveniji ter se lahko slavi v vrsto z ljubljanskim dramskim ali opernim odrom. Oder bo poleg navadnih zastorov zapiral tudi masiven železen zastor, tako da bo občinstvo v slučaju požara popolnoma izolirano. Med odrom in občinstvom je prostor za godbo, prav tako opremljen po vseh najmodernejših godbenih predpisih. Pod odrom je soba v velikosti 9.6 m, ki bo služila za društveno sobo."

Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

"V nadstropju, na pročelni strani je krasno stanovanje obstoječe iz štirih sob, med katerimi je ena balkonska. Drugo stanovanje je na vzhodni strani in je na vrhu stavbe ter ima krasen razgled na mesto in na Gorjance. Stopnjišče v nadstropju je hrastovo z lepo moderno ograjo, katero razsvetljuje pet velikih okroglih oken."

"Pod stavbo v prizemlju je stanovanje za hišnika, garderoba za odkladanje obleke za občinstvo, prostor za centralno kurjavo, katera bo ogrevala dvorano, oder in aulo, ter higijenično in moderno urejeno kopališče za stranke, katerega smo v Novem mestu tako zelo pogrešali."

"V nedeljo 2. avgusta bo slovesno blagoslovitev izvršil prevzv. [-išeni] gospod knezoškof dr. Gregorij Rožman [1883-1959] in otvoril dom. Novo mesto samo pa bo z našim novim domom pridobilo zopet zelo veliko, tako na lepoti, kakor tudi na kulturnem polju. Zato je le želeti, da bi imel čimveč, razmaha in da bi združil pod svojo streho vse, kar je lepega in dobrega, Bogu v čast in naši mili domovini v korist!"

Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Stavba nekdanjega prosvetnega doma danes
Stavba nekdanjega prosvetnega doma tudi danes, po devetdesetih letih, služi svojemu prvotnemu namenu. V zadnjem desetletju in pol tako v njej domuje gledališče Anton Podbevšek teater.

Rok Omahen je dokumentalist-raziskovalec iz TV arhiva in dokumentacije RTV Slovenija. rok.omahen@rtvslo.si