Slovenska umetnost na obisku v ZDA. Foto: Codeep
Slovenska umetnost na obisku v ZDA. Foto: Codeep
Z igro do poznavanja slovenske grafike. Foto: Codeep

V galeriji LIPA (Links for International Promotion of the Arts) so na ogled postavljeni trije slovenski umetniški projekti (Memory – Zgodovina slovenskega grafičnega oblikovanja, Sixpack, Kaj ostrega?/Any Sharp Objects?) iz polja vizualnega oblikovanja in arhitekture.

Igrivo spoznavanje grafike
Martin Bricelj s svojim igrivim projektom Memory predstavlja zgodovino slovenskega grafičnega oblikovanja. Idejo za projekt je Bricelj našel v igrici spomin, do zdaj pa je izdelal dve različici Memoryja, ki je sicer zasnovan kot umetniški izdelek na treh ravneh. Prva različica je predstavljala fotografije evropskih prestolnic, drugo dejanje pa je posvečeno slovenski grafični umetnosti. Bricelj dosežke slednje predstavlja kot postavitev v galerijskem prostoru, na spletni strani ter v obliki škatlice z igralnimi ploščicami, ki je hkrati katalog razstave.

Arhitekti, ki jih je obogatila tujina
Sixpack je skupinska potujoča razstava 6 mladih arhitektov iz 6 slovenskih arhitekturnih birojev, katerih skupna izkušnja je pridobivanje znanja in "delovne kilometrine" na študiju v tujini. V okviru Sixpacka se tako predstavljajo arhitekturni studii arhitekti Bevk Perovič, arhitekti Dekleva Gregorič, Elastik, arhitekti Maechtig Vrhunc, Ofis architects in arhitekti Sadar Vuga.

Nekaj ostrega je v kovčku
K projektu Kaj ostrega?/Any Sharp Objects? je pristopilo 19 slovenskih modnih oblikovalcev tekstilij in oblačil, ki so pripravili 11 razstavnih objektov na temo potovanja.

Mateja Benedetti, Metod Črešnar, Olga Košica, Tanja Devetak, Urška in Tomaž Draž, Zoran Garevski, Sanja Grcič, Leonora Jakovljevič, Petra Grmek, Monika Lorber, Vesna Mirtelj, Oloop - Tjaša Bavcon, Katja Burger, Elena Fajt, Jasmina Ferček, Jana Mršnik, Tanja Zorn Grželj ter Nataša Peršuh so svoje izdelke "stlačili" v 11 potovalnih kovčkov, projektu pa nadeli ime Kaj ostrega? – vprašanje, ki ga potnikom zastavljajo uradne osebe na letališčih ob pregledu osebne prtljage. Zbirka 11 umetniških izdelkov je nastala v okviru projekta SOTO (Sodobno slovensko oblikovanje tekstilij in oblačil). Projekt je idejno zasnovala Sanja Grcić, produkcijsko pa ga je izpeljal Zavod Projekt Atol.

Galerija s politično zaznamovanimi začetki
Poslanstvo galerije LIPA je že od začetka njenega delovanja povezano z območjem nekdanje Jugoslavije. Galerija je bila namreč ustanovljena s sredstvi iz programa Artists for Peace, katerega projekti naj bi ameriško javnost opozarjali na vojno v nekdanji Jugoslaviji. V 8 letih delovanja je v prostorih galerije, ki smo jo do leta 2001 našli v Washingtonu D. C., svoje izdelke predstavilo že več kot 200 umetnikov iz 34 držav. Humanitarno poslanstvo je še vedno v ospredju delovanja galerije, ki redno sodeluje z organizacijami za človekove pravice.