Rembrandt je Judovsko nevesto naslikal le nekaj let pred svojo smrtjo. Foto:
Rembrandt je Judovsko nevesto naslikal le nekaj let pred svojo smrtjo. Foto:
Rembrandt, Mož z zlato čelado
Rembrant je pogosto ustvarjal portrete in avtoportrete. Foto: NN

Na Nizozemskem so 400-letnico zaznamovali s številnimi prireditvami, posebno v njegovem rodnem mestu Leidnu in v Amsterdamu, kjer je umetnik kasneje živel. Med drugim so po obeh mestih speljali posebne tematske poti, v gostilnah so postregli s posebno hrano, ki je bila značilna za 17. stoletje, v Rembrandtovem muzeju v Amsterdamu, kjer je nekoč Rembrandt tudi prebival, so pripravili razstavo z naslovom Rembrandt, jedkar, ki vključuje številne njegove jedkanice in grafike, o življenju renesančnega umetnika je bil predstavljen muzikal, ki si ga je bilo mogoče ogledati v Royal Theatru v Amsterdamu, o umetniku pa bo narejen tudi film v režiji Petra Greenawaya, ki ga bodo konec avgusta začeli snemati na Poljskem.

Rembrant se je rodil na današnji dan leta 1606 v številčni družini premožnemu mlinarju in pekovi hčerki. Slikarske obrti se je izučil pri umetniku Jacobu van Swanenburghu in kasneje s pomočjo znanega slikarja Pietra Lastmana v Leidnu tudi odprl slikarski studio, kjer je začel sprejemati prve učence. Kmalu je Rembrant s svojim delom tako zaslovel, da je ponudbe začel dobivati tudi iz Amsterdama, kamor se je zaradi naročil tudi preselil.

Leta 1634 se je poročil s premožno Saskio van Uylenburg, ki pa je bila šibkega zdravja. V zakonu so se jima rodili štirje otroci, vedar so trije umrli kmalu po rojstvu, preživel je le četrti sin. Osem let po poroki je umrla tudi žena, kar je umetnika pahnilo v finančne težave. Zaradi dolgov je moral prodati hišo in vse dragocenosti. Leta 1656 je tudi bankrotitral. Po ženini smrti je s Hendrickje Stoffels, s katero ni bil poročen, imel še hčerko, ki mu je stala ob strani vse do smrti. Umrl je v Amsterdamu 4. oktobra 1669.

Bogata umetnikova zapuščina
Rembrandt je zaslovel kot mojster slikanja svetlobe in sence. Kljub težkemu osebnemu življenju je ustvaril brezčasne umetnine in zapustil okoli 700 slik, 300 jedkanic in 1.800 risb, kjer je pogosto upodabljal svetopisemske in mitske motive, rad je slikal tudi portrete, tihožitja in alegorije. Med njegove najznamenitejše umetnine lahko uvrstimo Nočno stražo, Judovsko nevsto in Abrahamovo žrtvovanje Izaka.