Avgust Černigoj, Lastni portret, linorez, 1926, 41,9 x 29,8 cm, Umetnostna galerija Maribor. Foto: Umetnostna galerija Maribor
Avgust Černigoj, Lastni portret, linorez, 1926, 41,9 x 29,8 cm, Umetnostna galerija Maribor. Foto: Umetnostna galerija Maribor

To je letos že peta priložnost za ogled Černigojevih del zunaj matične galerije v Lipici. Ogledati si je mogoče 29 Černigojevih umetniških del iz depoja Galerije Avgusta Černigoja v Lipici po izboru kuratorke razstave Tatjane Pregl Kobe.

Na ogled je 13 malih grafik, ustvarjenih s tehniko suhe igle ali v kombinaciji z akvantinto na papirju, in šest velikih razstavljenih kolažev, ki so nastali v obdobju od leta 1964 do leta 1972.

Lepljenje koščkov, voščenke in flomastri
Kolaži so večinoma brez naslovov, razen kolaža Sinteza, kjer je umetnik kolaž na platnu nadgradil še s posegom voščenk in flomastrov in je najstarejši med razstavljenimi kolaži. Ena večjih posebnosti razstave je kolaž-objekt Brez naslova, nastal leta 1967. Kolaž, les in olje na lesonitu kažejo ponavljajoči se ritem polokroglin, podpisan pa je z izrezanimi časopisnimi črkami.

Izbrana serija devetih izjemnih malih kolažev je iz leta 1980. Šestim umetninam avtor ni dal naslova, drugim pa je s svinčnikom dodal pomenljive naslove, in sicer Chirico-Dali, Chirichiada in Daliada. Seveda pa tokratna razstava ne bi bila popolna brez slik, ki jih je Černigoj ustvaril leta 1971 na mednarodni slikarski koloniji v Izlakah pri Zagorju.

En semester na Bauhausu
Avgust Černigoj (1898-1985) je najvidnejši predstavnik slovenske likovne avantgarde. Izobraževal se je na Bauhausu v Weimarju, in čeprav je bil zaradi pomanjkanja sredstev navzoč le en semester, je tam ponotranjil osnove konstruktivizma. Leta 1976 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo na likovnem področju.

Odprtje razstave Avgust Černigoj - kolaži, grafike, slike v Galeriji Medija v Zagorju ob Savi bo drevi ob 19. uri, na ogled pa bo do 17. decembra.