Bronasta Verity stoji ob morju v kraju Ilfracombe. Foto: Reuters
Bronasta Verity stoji ob morju v kraju Ilfracombe. Foto: Reuters
Damien Hirst
Damien Hirst je eden najbolj znanih sodobnih umetnikov in menda najbogatejši živeči umetnik v Veliki Britaniji. Foto: EPA

Kombinacija kipa in restavracije je zaslužna za revitalizacijo zaspanega območja. Naraslo je tudi zanimanje turistov za prej ne tako zelo obljudeno angleško obmorsko mestece.

Večerja med Hirstovimi umetninami
Restavracija je postala priljubljena, ker je v njej mogoče večerjati med mnogimi Hirstovimi umetniškimi deli, razporejenimi po prostoru.

Hirst, ki ima v bližini dom in umetniško delavnico, naj bi restavracijo zaprl prihodnji mesec, poroča Guardian. To naj bi se zgodilo, ker bi rad svoje podjetje Science Ltd prestruktiriral tako, da bi imel več časa za delo v studiu.

Zaprl tudi galerijo
Pred tem je lani že zaprl svojo galerijo Other Criteria v Ilfracombu, v zadnjem tednu pa so se nanj zgrnile kritike iz lokalne javnosti - tri Hirstove stavbe v mestu naj bi že dlje časa samevale.

Iz podjetja Science so javili, da "Damien spreminja svoje podjetje in je moral zato sprejeti težko odločitev o zaprtju Quayja in se obenem odločil prodati ali oddati vse svoje obmorske nepremičnine v okolici". K temu so dodali, da se bodo potrudili poiskati najprimernejše nove lastnike in najemnike za te hiše.

Ekomesto in "damienacija"
Hirst, ki velja za najbogatejšega umetnika našega časa, se je lani odločil, da konča še en velik obmorski projekt in tako navsezadnje v Ilfracombu ne bo razvil eko-mesta, soseske s 750 domovi, kot je obljubljal.

Nekateri britanski mediji so nastajajočo sosesko, v kateri bi se lahko naselilo kar tri tisoč ljudi, hudomušno poimenovali kar Hirst-on-Sea. Del lokalnega prebivalstva je hitro izrazilo pomisleke, ker so se ustrašili "damienacije", ki bi lahko doletela mesto, v katerem ima Hirst trenutno v lasti restavracijo, hotel in več posestev na obali.

Njegov predstavnik je povedal, da odmik od gradje ekomesta nikakor ne pomeni njegove prekinitve stikov z mestom, ki ga ima zelo rad, kot tudi vse prebivalce v njem.

Njegov 25-tonski kip s pogledom na morje zagotovo ostaja najslovitejši element mesta.