Matjaž Krivic: Sama. Islandija, 2011. Iz serije Svetišča zemlje. Foto: Galerija Fotografija
Matjaž Krivic: Sama. Islandija, 2011. Iz serije Svetišča zemlje. Foto: Galerija Fotografija

Morda nam ti kraji lahko odgovorijo na vprašanje, kaj smo izgubili na poti v sodobnost.

Matjaž Krivic
Matjaž Krivic
Matjaž Krivic (1972) je svetovno uveljavljen fotograf, dejaven predvsem na področju panoramskih fotografij. Foto: Galerija Fotografija

V iskanju krajev tišine in miru so ga našla sveta mesta, kraji, kjer ljudje iščejo vsebino ter ne površinskosti - kjer se ljudje povežejo sami s seboj in začutijo moč. Te svete kraje vidi kot prizorišča najbolj pozitivnih plati in dejanj človeštva; častijo in praznujejo življenje, pravi Krivic. Po njegovem mnenju je to tisto, kar pravzaprav smo.

Zato se je lotil lovljenja razpoloženja, ki ga sevajo ti kraji - naj bo to cerkev, gora, reka ali le skala - in posredovanja odmeva hvaležnosti njihovih častilcev. Tako prek fotografije posreduje njihovo čaščenje življenja na zemlji skozi tišino in meditacijo. Razstava Modra tako predstavlja nov pogled na serijo Svetišča zemlje, ki neprekinjeno nastaja že vse od leta 2001.

Svetišča zemlje oziroma Earth Temples so bila leta 2006 na ogled na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju, leta 2013 pa serija fotografij projekta Urbanistan na muzejski ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja.

Primarna narava ljudi v objektivu
Znan je tudi njegov projekt Urbanistan iz leta 2011. Urbanistan je projekt, v katerem prek fotografskega medija raziskuje urbano okolje držav tretjega sveta, kjer se to srečuje in prepleta z ruralnim. Urbanistan želi prikazati, da v deželah tretjega sveta urbano ne pomeni nujno moderno ter opozoriti širšo javnost na počasi izginjajoče se družbene vrednote, ki tonejo pod vse večjimi pritiski modernizacije. Projekt se osredotoča na iskanje in raziskovanje točk, kjer se skupnosti in ljudje zbližujejo in razvijajo v urbanosti človeštva.

Matjaž Krivic (1972) je uveljavljen predvsem na področju panoramskih fotografij. Blizu so mu tudi fotografije na tematiko revnih predelov sveta, ki pa so bogata s tradicijo in skrivnostjo svojih veroizpovedi. Krivic je dobitnik številnih mednarodnih priznanj in prestižnih nagrad. Na mednarodnem področju od začetka tega tisočletja sodeluje s fotografsko agencijo Sipa Press, pridružil se je tudi največji svetovni fotografski agenciji Getty Images. Poleg mnogih mednarodnih nagrad je dobitnik prestižne nagrade Royal Geographical Society - Photographer of the year 2002 in 2003.

Odprtje razstave Modra bo drevi ob 19. uri v Galeriji Fotografija, na ogled bo do 20. novembra.

Morda nam ti kraji lahko odgovorijo na vprašanje, kaj smo izgubili na poti v sodobnost.

Matjaž Krivic