Kot je v knjigi Igre sveta zapisal Frederic V. Grunfeld, igrače pri odraslih budijo spomin in nostalgijo na otroška leta. Foto: MMC RTV SLO
Kot je v knjigi Igre sveta zapisal Frederic V. Grunfeld, igrače pri odraslih budijo spomin in nostalgijo na otroška leta. Foto: MMC RTV SLO
MMC je obiskal razstavo igrač

Zgodbe z dvorišča - obujanje slovenskih etno igrač je naslov postavitve, ki so jo v okviru Bienala slovenske neodvisne ilustracije odprli v Slovenskem etnografskem muzeju. Pri izboru razstavljenih izdelkov so se oblikovalci razstave omejili na lesene igrače in igre, pri tem pa jih je vodila želja predstaviti tiste izdelke, ki imajo bogato zgodovino in so narejene iz naravnega materiala, lesa.

O razstavi smo se pogovarjali z direktorico muzeja Bojano Rogelj Škafar, kaj nam je povedala, pa si lahko ogledate v priloženi videonovici.
Izbranim igračam so dali oblikovalci oblikovalske elemente, jih vizualno nadgradili, povečali, pomanjšali ali pa povsem na novo oblikovali. Nekaterim so razširili uporabnost oziroma, kot so sami zapisali, jim dodali nove "igrarijske" oblikovne ali vsebinske razsežnosti. Za industrijsko oblikovanje izdelkov sta poskrbela Miha Kuhar in Boris Lubej, pod vizualizacijo se podpisujejo Urška Golob, Natan, David Krančan in Saša Kerkoš, zadnja pa je tudi zaslužna za idejno zasnovo projekta.

Bistvo igrač ostaja ...
Čeprav so se igrače in igre, ki ves čas spremljajo človeka , skozi stoletja spreminjale, je marsikatera igrača oziroma njena osnovna ideja vse do danes ostala bolj ali manj nespremenjena. Razlike najdemo predvsem v materialih in tehnikah izdelave. Prve igrače so bile izdelane iz naravnih materialov, kot so les, glina, kamen in kosti. Zlasti les kot naravni in lahko dostopni material so izkoristili tako otroci kot odrasli, ki so igre in igrače izdelovali kar sami. Kakšno igračo so tu in tam izdelali tudi obrtniki, te pa so nato potujoči krošnjarji prodali na sejmih.

Lesene igrače so zakon
V 19. stoletju so lahko otroci oziroma njihovi starši v mestnih trgovinah in na sejmih kupovali t. i. nürnberško robo, to so bile večinoma pobarvane lesene stružene igrače. Danes je tržišče preplavljeno z množico igrač iz najrazličnejših materialov, vseeno pa ostajajo lesene igrače še vedno zelo priljubljene. Na razstavi v SEM-u si je med drugim mogoče ogledati hodulje, domine, sestavljanko ščurkov skedenj, špano oziroma mlin, ristanc, držalo s kroglico, mikado, razne sestavljanke in kroglico s klinčkom.

M. K.

MMC je obiskal razstavo igrač