Ob prejemu nagrade je umetnica Helen Marten opozorila na zmanjševanje sredstev za kulturo v Veliki Britaniji in naraščanje desničarskega populizma. Foto: Reuters
Ob prejemu nagrade je umetnica Helen Marten opozorila na zmanjševanje sredstev za kulturo v Veliki Britaniji in naraščanje desničarskega populizma. Foto: Reuters
Helen Marten
Deli nagrajenke Helen Marten z naslovom Part offering (ghost alias) in Part offering (hit the mahogany), ki sta bili pred dvema letoma na ogled na kasselski razstavi. Foto: EPA

Ob prejemu nagrade je umetnica opozorila, da se na eni strani v Veliki Britaniji zmanjšujejo sredstva za kulturo, na drugi strani pa desničarski populizem dobiva vedno večjo podporo v politiki. "In najmanj, kar lahko naredimo, je, da nismo zgolj pasivni opazovalci," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP dodala 31-letna umetnica Helen Marten.

Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala, da je njeno delo izjemno zaradi velikega razpona tako materialov kot oblik, poudarila pa je tudi "poetične in enigmatične odlike umetničinih del, ki pričajo o zapletenosti in izzivih bivanja v današnjem svetu".

V galeriji Tate so izpostavili umetničino kompleksno uporabo skulpture, sitotiska in njenega lastnega pisanja, kar vse povezuje v "instalacije, ki so polne referenc, od sodobnih do zgodovinskih in od vsakdanjih do zelo enigmatičnih". Tudi na razstavi, s katero se je kot nominiranka za nagrado predstavila v omenjeni galeriji, je uporabila zelo širok razpon narejenih in najdenih predmetov, med njimi kovance, jajca, limone, vatirane palčke, podplate čevljev in drugo.

Študirala v Londonu in Oxfordu
V Londonu živeča Martenova, ki se je izobraževala v Londonu in Oxfordu, je bila nagrajena tudi za projekt Lunar Nibs, ki je bil predstavljen na 56. bienalu v Benetkah, in samostojno razstavo v galeriji Greene Naftali v New Yorku. Prejšnji mesec je prejela tudi nagrado hepworth za kiparstvo, ki je vredna 30 tisoč funtov, je še poročal AFP.

Turnerjeva nagrada, poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju, je namenjena britanskim umetnikom do 50. leta starosti za najboljšo predstavitev v zadnjem letu. Zmagovalec prejme 25 tisoč funtov, drugi nominiranci pa vsak po pet tisoč funtov. Nagrada je bila ustanovljena leta 1984. Za nagrado so bili letos nominirani še umetniki Anthea Hamilton, Josephine Pryde in Michael Dean.