Campbell, ki je poznan po tem, da lepi skupaj stare arhivske posnetke, posnetke z YouTuba in cenzurirane erotične podobe, je video opisal kot delo o tem,
Campbell, ki je poznan po tem, da lepi skupaj stare arhivske posnetke, posnetke z YouTuba in cenzurirane erotične podobe, je video opisal kot delo o tem, "kako je mogoče posamezne zgodovine razumeti prek objektov". (vir: STA) Foto: EPA

Žirija je 54-minutni zmagovalni film z naslovom It for Others opisala kot "ambiciozen in kompleksen film, ki si zasluži večkraten ogled". V filmu je Campbell pod drobnogled vzel afriško umetnost, v njem pa so med drugim tudi plesna koreografija, ki jo je navdihnil Karl Marx, in podobe pripadnikov Irske osvobodilne armade. Film dejansko predstavlja odgovor na leta 1953 posneti film Statues Also Die avtorjev Chrisa Markerja in Alana Resnaisa, poroča BBC.

"Ta nagrada pomeni veliko spremembo," je po razglasitvi nagrade - prejemnika je razglasil igralec Chiwetel Ejiofor (12 let suženj) - dejal Campbell in ob tem dodal, da mu je že nominacija za nagrado pomenila zelo veliko.

V Glasgowu živeči 42-letni umetnik je bil favorit med štirimi finalisti za nagrado: poleg njega so se letos zanjo potegovali še James Richards, Ciara Phillips in Tris Vonna-Michell. Campbell je že četrti diplomiranec na Glasgow School of Art, ki je osvojil omenjeno nagrado v zadnjih 10 letih. Omenjeni film je bil tudi del škotskega paviljona na lanskem beneškem bienalu.

Na seznamu prejemnikov Turnerjeve nagrade, ki jo podeljujejo od leta 1984 z namenom nagraditi izjemna dela sodobne umetnosti, so med drugim tudi Damien Hirst, Anthony Gormley in Laure Prouvost, ki je nagrado prejela lani. Namenjena je umetnikom, mlajšim od 50 let, ki živijo in delajo ali so bili rojeni v Veliki Britaniji.