Jeff Koons ob svojem Psu iz balona na razstavi v muzeju Guggenheim v Bilbau v Španiji. Foto: EPA
Jeff Koons ob svojem Psu iz balona na razstavi v muzeju Guggenheim v Bilbau v Španiji. Foto: EPA

Razstava Lost in America v organizaciji priznanega kuratorja Massimiliana Gionija bo prinesla edinstven vpogled v izjemno kariero enega najbolj znanih sodobnih umetnikov, ki v svojem ustvarjanju povezuje pop, minimalizem in readymade.

Šejkinja Al Majasa bint Hamad Al Thani iz institucije Katarski muzeji je z zadovoljstvom poudarila, da lahko v letu kulturne povezave med Katarjem in ZDA gostijo prvo Koonsovo retrospektivno razstavo na območju Perzijskega zaliva. "To je izjemen primer dvostranskih povezav in angažiranega dialoga, ki smo ga razvili skozi program Leta kulture," je njene besede povzela QNA.

Koonsov pogled na ameriško kulturo

Kot je poročala QNA, bo na razstavi predstavljen umetnikov avtoportret ameriške kulture, ki se bo začel s Koonsovim odraščanjem v primestni Pensilvaniji.

Postavitev bo vključevala več kot 60 del, ki jih je umetnik ustvaril v svoji 40-letni karieri, na ogled pa bo v kar 16 galerijskih prostorih.

Vsak del razstave bo spremljal Koonsovo avtobiografsko besedilo, v katerem razmišlja o ameriški vizualni kulturi, njegovi prevzetosti z njo in vplivih, ki jih ima na njegovo delo.

Razstavljena nekatere najbolj znana dela

V Katarju bodo nekatera najbolj znana dela iz Koonsovih serij The New (1980–1987), Banality (1988), Celebration (1994), Popeye (2002–2013) in Antiquity (2008) razstavljena ob novejših umetninah, ki bodo javnosti prvič predstavljene. Med kipi in in slikami pa bodo razstavljena ikonična dela Rabbit (1986), Balloon Dog (1994–2000) in Play-Doh (1994–2014).