Umetnika je izrazno zaznamoval tudi ekspresionizem. Foto: Fotografski I-1
Umetnika je izrazno zaznamoval tudi ekspresionizem. Foto: Fotografski I-1
Ljubo Ravnikar
Umetnik socialnokritične usmeritve. Foto: CC

Na razstavi, ki so jo odprli v kranjski mestni hiši, si je mogoče ogledati slikarjeva dela, ki so bila zasnovana s socialnokritičnim pogledom na obravnavano tematiko. Gre za umetniško zvrst, ki ima v Ravnikarjevem opusu posebno mesto, saj je bil umetnik močno vpet v delavsko gibanje.

Razstavo, ki bo na ogled do konca meseca, je odprla ravnateljica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman, slovesna govorca na odprtju pa sta bila še direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman in avtor razstave Iztok Durjava.

Izvirne vizualne domislice
V predstavitvi razstave lahko preberemo, da je slikar prek ekspresionističnega izraza prepričljivo ustvarjal slikovne prikaze težkega kmečkega dela in socialnih stisk ljudi. Predstavniki Gorenjskega muzeja Kranj pa so še zapisali, da je Ravnikarjev likovni rokopis, še zlasti v barvno intenzivnih akvarelih, zapozneli odmev nemškega ekspresionizma, ki mu je ponudil možnosti za označevanje sodobne socialne problematike, svoja dela pa je snoval tudi s pomočjo nekaterih izvirnih vizualnih domislic.

Ravnikarjevo življenje in delo je povezano z mestom Kranj, kjer je leta 1954 pripravil prvo samostojno razstavo, leto dni zatem je bil imenovan za profesorja na kranjski gimnaziji, zdaj pa so se mu v mestu oddolžili tudi s pripravo samostojne postavitve.