Foto:
Foto:
Na letošnjem bienalu si lahko ogledate tudi take izdelke.

Prvi slovenski bienale industrijskega oblikovanja je prvič potekal daljnega leta 1964. Čeprav je od tedaj minilo že 40 let, ostaja poslanstvo prireditve enako - ustvarjanje povezav med oblikovalci, industrijo in uporabniki. V tem obdobju se je slovenski bienale razvil v pomembno mednarodno razstavo, ki prek predstavljanja izdelkov slovenskih in tujih oblikovalcev seznanja javnost s sodobnimi tokovi v industrijskem oblikovanju. Ključna novost 19. bienala industrijskega oblikovanja je, da se je prireditev preselila v prostore fužinskega gradu, kjer domuje Arhitekturni muzej Ljubljana.

Velika odmevnost prireditve
Veliko zanimanje oblikovalske srenje za slovenski festival dokazuje skoraj 500 prijavljenih del iz 13 držav. V končni izbor izdelkov pa je komisija uvrstila 343 izdelkov ali družin izdelkov, ki so uvrščeni v tri kategorije. Te zajemajo: Proizvode, Informacijske funkcionalne sisteme in celostne podobe ter Oblikovalske zasnove.

Brez nagrad ni bienala
Ob koncu bienala bodo najboljšim in najbolj prepoznavnim udeležencem podelili že tradicionalna priznanja zlate medalje in častne pohvale. Letošnjo žirijo, ki se je 14. septembra v prostorih Arhitekturnega muzeja Ljubljana tudi predstavila na tiskovni konferenci, sestavljajo Aldo Cibic iz Italije, Robin Edman iz Švedske, Czeslawa Frejlich iz Poljske, Stephen Hitchins iz Velike Britanije in Ruth Klotzel iz Brazilije. Letos prvič nagrado mlademu slovenskemu oblikovalcu prispeva tudi RTV Slovenija.

Potrudili so se tudi Avstrijci
Letošnji bienale bo postregel tudi z izredno pestrim spremljevalnim programom. Organizatorji so izpostavili tri tematske sklope, ki naj bi festivalsko dogajanje bogatili tudi v prihodnjih letih. Tako naj bi zdaj ob vsakem bienalu povabili k sodelovanju eno izmed držav članic Evropske unije, ki bi pripravila pregled lastnega industrijskega oblikovanja. Letos je vlogo pionirjev v tej vlogi prevzela Avstrija, ki je pripravila pregledno razstavo Fast Forward Designbox. Naslednja omembe vredna spremljevalna prireditev je razstava ameriških oblikovalcev Charles Eames in Ray Eames, ki naj bi predstavila dela, ki so ključno prispevala k razvoju industrijskega oblikovanja. Tretji tematski sklop pa predstavlja razstava slovenskega podjetja Alpina, ki je bilo na prejšnjem bienalu nagrajeno z zlato medaljo.

Konec v ruralnem okolju
Poleg razstav bodo spremljevalni program zaznamovale tudi razprave na okroglih mizah in predavanja. Sklep bienala, na katerem bodo podelili nagrade, bo potekal na Škrabčevi domačiji v Ribnici.

Odmeve z BIA si lahko preberete tudi v dnevniku, ki ga za MMC pišejo sodelujoči.