Rembrandtov avtoportret iz leta 1669. Foto: EPA
Rembrandtov avtoportret iz leta 1669. Foto: EPA

Osrednje mesto v zgodovini evropske likovne umetnosti ima prav avtoportret. Umetniki so se mu posvečali predvsem od obdobja renesanse dalje, poznanih pa je tudi nekaj zgodnejših primerkov.

Avtoportret skozi čas
Razstava sledi torej avtoportretu od začetka samozavedanja umetnikov v obdobju renesanse, prek razcveta avtoportretov v obdobju baroka, sentimentalne subjektivnosti v romantičnih avtoportretih, neprizanesljivega pogleda umetnikov samih nase v moderni umetnosti do obsesivnega preiskovanja samih sebe v obdobju fotografije in videa.

Avtoportret je danes pomembnejša tema, kot kadar koli prej v zgodovini. Napaja družbena omrežja, na katerih ljudje nepretrgoma predstavljajo sami sebe. Razstava ponuja vznemirljiv izbor avtoportretov v različnih medijih, nastalih v zadnjih 600 letih.

Francoski, škotski in nemški nabor
Videti bo mogoče med drugim avtoportrete Palme Vecchia, Gustava Courbeta, Anselma Feuerbacha, Ernsta Ludwiga Kirchnerja, Henrija Matissa, Maxa Beckmanna, Andyja Warhola, Marine Abramović in Tracey Emin.

Dela so iz treh pomembnih evropskih zbirk: Muzeja lepih umetnosti v Lyonu, Škotske narodne galerije v Edinburgu in zbirke Kunsthalle v Karlsruheju. Razstava bo tako na ogled v razstavišču Kunsthalle v Karlsruheju do konca januarja prihodnje leto, pozneje pa še v Lyonu in Edinburgu.