Po besedah kustosinje razstave Eve Michel je bil Bruegel senzibilen opazovalec in kritičen moralist. Na razstavi je najpomembnejši risar 16. stoletja predstavljen z okoli 80 deli. Foto: EPA
Po besedah kustosinje razstave Eve Michel je bil Bruegel senzibilen opazovalec in kritičen moralist. Na razstavi je najpomembnejši risar 16. stoletja predstavljen z okoli 80 deli. Foto: EPA

Postavitev, ki je združila okoli 100 del, predstavlja celoten spekter risarskega in grafičnega ustvarjanja nizozemskega slikarja Pietra Bruegla starejšega. Z izborom del predhodnikov, kot sta bila Bosch in Dürer, osvetljuje tudi njegov umetniški razvoj.

"Bruegel je živel v času, polnem grozodejstev, kar se odraža tudi v njegovih slikah," besede direktorja muzeja Klausa Albrechta Schröderja povzema nemška tiskovna agencija DPA. Njegove slike in grafike neprizanesljivo in zelo podrobno prikazujejo turobno vsakdanje življenje, ob tem pa sta na njih vselej našla mesto tudi humor in parodija.

Javnost ima na razstavi, ki bo na ogled do 3. decembra, po več letih znova priložnost videti tudi Brueglovi risbi Pomlad in Poletje. Prvič pa so na ogled nekatere grafike, ki so jih restavrirali v preteklih letih, piše na spletni strani muzeja.

Pieter Bruegel starejši (1526-1569) se je rodil v Bruslju. Učil se je pri umetniku Pietru Coeckeju van Aelstu. Njegova umetnost se odmika od stilizacije 15. stoletja ne evropskem severu in nakazuje novo obdobje realističnega slikarstva.

Na začetku je bil pod Boschevim vplivom, potem pa je izoblikoval svoj slog, za katerega so značilni topla barvna lestvica, ostro opazovanje, poznavanje človekove duševnosti in smisel za detajl. Z naklonjenostjo in zanimanjem je slikal prizore iz kmečkega življenja, zato je dobil vzdevek "kmečki" Bruegel.

This week is dedicated to no other than Bruegel! Take your time and spot all the wonderfully detailed, surreal & phantastic scenes & little beings of his iconic drawing SLOTH.Pieter Bruegel the Elder is the 16th century’s most important Netherlandish draughtsman. His works, created during an era of political, social & religious transformations, conjure up a complex pictorial world: He reflects upon social conditions in a way that is humorous, down-to-earth, and deeply critical while zeroing in on the tragedy and greatness—as well as the ridiculousness and weakness—of human existence. Join us this week at the opening of #AlbertinaBruegel: With its selection of 100 works, our show presents the entire spectrum of Bruegel’s drawn and printed oeuvre - find the event with the link in our bio! Opening | Thursday, 7 September | 6.30pm | admission free #AlbertinaMuseum #Albertina

A post shared by Albertina Museum - Vienna (@albertinamuseum) on Sep 3, 2017 at 1:40am PDT