Prejšnja vlada pod vodstvom desničarske stranke Zakon in pravičnost (PiS) je kot poljskega predstavnika na bienalu izbrala Ignacyja Czwartosa. Slikar je bil jeseni izbran na javnem natečaju s projektom, naslovljenim Poljska praksa v tragediji. Med Nemčijo in Rusijo. Skozi razstavljena platna in objekte bi se posvetil predstavitvi svoje domovine, ki sta jo skozi 20. stoletje zatirali Nemčija in Rusija, piše Artnews.

Poljski paviljon na beneškem bienalu. Foto: Zacheta/Instagram
Poljski paviljon na beneškem bienalu. Foto: Zacheta/Instagram

A je poljsko ministrstvo za kulturo in narodno dediščino Czwartosu 29. decembra sporočilo, da je nova vlada z Donaldom Tuskom na čelu opustila njegov koncept razstave za državni paviljon na bienalu.

Czwartos: "To dojemam kot cenzuro"
Prvotna napoved, da bo državo na bienalu zastopal Czwartos, je prišla v času, ko je Poljska še čakala, kakšno obliko bo imela njena naslednja vlada po splošnih volitvah 15. oktobra. Umetnika je sicer priporočila žirija, ki jo je sestavila Narodna galerija umetnosti Zacheta iz Varšave, ministrstvo pa je nato 31. oktobra potrdilo izbiro žirije in naznanilo, da bo Czwartos zastopal Poljsko v Benetkah.

''Izbor je potekal v skladu z zakonskimi postopki. Sodbo natečajne žirije je sprejel minister za kulturo in narodno dediščino. Pogodba med mano in galerijo Zachęta, ustanovo, odgovorno za izvedbo razstave, je bila podpisana,'' je za Art Newspaper povedal Czwartos. ''Kljub temu sem 29. decembra prejel obvestilo, da je novi minister za kulturo in narodno dediščino Bartlomiej Sienkiewicz ustavil projekt. Odločitev ni bila obrazložena, poleg tega pa je ta odločitev v nasprotju z veljavnimi predpisi. To dojemam kot cenzuro,'' je še dodal 58-letni slikar.

Koncept pretirano usklajen z agendo stranke PiS?
Ministrstvo za kulturo in narodno dediščino je v spletni izjavi zapisalo, da je ''po analizi natečajnih postopkov za razstavo … in po (zbiranju) mnenj in glasov skupnosti sprejelo odločitev, da ne izvede projekta (Poljska praksa v tragediji. Med Nemčijo in Rusijo)."

V predlogu dokumenta, predloženega bienalu, je njegova razstava opisana kot "globok razmislek sodobnega poljskega umetnika o tragični zgodovini 20. stoletja". Sam umetnik pa je dodal, da njegov projekt "skozi nabor slik in objektov predstavlja poljsko izkušnjo spopada dveh totalitarizmov: sovjetskega komunizma in nemškega nacionalsocializma. Projekt se nanaša tudi na današnji čas, predvsem na brutalni Putinov napad na Ukrajino. Ne gre za nikakršen protievropski projekt, temveč se nanaša na sile, ki so uničile Evropo v preteklosti in danes."

Glede na prvotni načrt projekta bi paviljon vključeval več kot 35 del, od katerih naj bi eno prikazovalo nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel in ruskega predsednika Vladimirja Putina ob svastiki. Czwartosov projekt je že lani naletel na nekatere kritike, ki so trdile, da je pretirano usklajen z agendo stranke PiS. Med tistimi, ki so kritizirali Czwartosovo nominacijo, je bilo tudi nekaj nekdanjih zaposlenih iz galerije Zachata.

Na 59. beneškem bienalu je poljske barve zastopala Malgorzata Mirga-Tas. Foto: EPA
Na 59. beneškem bienalu je poljske barve zastopala Malgorzata Mirga-Tas. Foto: EPA

Trije izmed članov žirije pa so podali ločeno mnenje, v katerem so zapisali: ''Odločitev, da izberemo Ignacyja Czwartosa, se nam zdi kot tragičen Endspiel (finale, op. n.) po osmih letih desničarske vladavine ... obžalujemo, da po najbolj odprti, gostoljubni, transnacionalni in kompleksni umetnosti Malgorzate Mirga-Tas (ki je predstavljala Poljsko na bienalu 2022), prehajamo na najbolj ozkogledo, ideološko paranoično in sramotno pozicijo.'' Urednica poljske umetniške revije Szum Karolina Plinta je Czwartosovo razstavo označila za "protievropski manifest".

V Benetke bodo poslali skupino Open Group
Po novem bo Poljsko na 60. beneškem bienalu zastopala umetniška skupina Open Group, ki jo sestavljajo Yuriy Biley, Pavlo Kovach in Anton Varga. Predstavnik galerije Zacheta je za Art Newspaper dejal: ''V skladu s predpisi je Sienkiewicz odobril rezervni razstavni projekt Ponavljaj za mano, ki ga je predložila kustosinja Marta Czyż in vključuje Open Group. Narodna galerija umetnosti Zacheta bo ostala pristojna za organizacijo in produkcijo razstave ter bo v celoti bdela nad poljskim paviljonom v Benetkah.''