Delo poljske umetnice Marte Frej kot komentar na Poljskem sprejetega zakona, ki skoraj popolnoma prepoveduje splav. Ob Jaroslawu Kaczynskem, vodji vladajoče stranke PiS, je izpisano:
Delo poljske umetnice Marte Frej kot komentar na Poljskem sprejetega zakona, ki skoraj popolnoma prepoveduje splav. Ob Jaroslawu Kaczynskem, vodji vladajoče stranke PiS, je izpisano: "Nimaš besede pri porodu." Foto: Facebook/Marta Frej

Za to potezo so se pri organizaciji AFI odločili, potem ko so objavili poročilo z naslovom Kulturni nadzor: cenzura in zatiranje umetnosti na Poljskem. Ta 100-stranski dokument opisuje poskuse vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), da domnevno "zatre svobodno in odprto umetniško izražanje".

Še več vmešavanja PiS-a po letu 2019
AFI je to poročilo pripravil zaradi vse očitnejšega vmešavanja poljske vlade v umetnostni in kulturni sektor. Vmešavanje se je še okrepilo po PiS-ovi osvojitvi še drugega mandata v letu 2019, je po pisanju The Art Newspaper poudarila Johanna Bankston, ki je pri AFI-ju pristojna za raziskave človekovih pravic.

Stranka PiS, na čelu katere je Jaroslaw Kaczynski, si je volilno zmago prvič zagotovila leta 2015 s populističnim predvolilnim geslom Bog, čast, domovina.

Vladno vmešavanje v več kot 20 ustanov
Iz organizacije AFI so sporočili, da želijo poudariti poseganje stranke PiS v kar 23 umetniških in kulturnih ustanov na Poljskem, pri čemer je vlada na direktorska mesta imenovala izključno desničarsko usmerjene posameznike.

"Imenovanje ideološko usmerjenih voditeljev v državne muzeje zagotavlja, da umetniški, kulturni in zgodovinski programi vsaj niso v nasprotju s strankarsko definirano nacionalistično pripovedjo," je dejala Johanna Bankston. Pri tem je opomnila, da je poljski minister za kulturo Piotr Glinski odpravil postopke zaposlovanja glede na zasluge v okviru glavnih nacionalnih kulturnih prizorišč.

Vse večje preusmerjanje muzeja k poljskemu vojnemu junaštvu
Kot enega najbolj skrb vzbujajočih razvojev dogodkov velja poudariti tako rekoč prevzem Muzeja druge svetovne vojne v Gdansku, ki je svoja vrata prvikrat odprl v začetku leta 2017. Muzej je bil že v času snovanja v središču nenehne bitke glede nacionalnega spomina na Poljskem. PiS je bil pri tem odločen, da bo uporabil muzejske prikaze za predstavitev "poljskega stališča", tako da je bil za vladajočo stranko moteč "holistični pristop tega muzeja, ki prikazuje sodelovanje, odpor in preganjanje širokih skupin ljudstev – med drugim Poljakov, Ukrajincev, Hrvatov, Srbov, Judov in Romov," je mogoče prebrati v AFI-jevem poročilu.

Sorodna novica Poljski Muzej druge svetovne vojne vse bolj v službi konservativne vlade

Mesec dni po odprtju muzeja je poljsko vrhovno upravno sodišče potrdilo pravico vlade do združitve Muzeja druge svetovne vojne z muzejem Westerplatte, kar je ministrstvu za kulturo omogočilo razrešitev in odstavitev Pawla Machcewicza z direktorskega mesta.

Ministrstvo za kulturo je nato zavrnilo izvedbo javnega natečaja za direktorja in namesto tega na položaj imenovalo tako rekoč strankarsko odobrenega Karola Nawrockega. Muzej druge svetovne vojne se nato vse bolj preusmerjal k prikazovanju poljskega junaštva, je dejal eden od izvršnih direktorjev AFI-ja Sanjay Sethi. Nawrocki je sicer lani odstopil s položaja direktorja muzeja.

Težavnost zakonov o bogokletju in obrekovanju
Posledice vmešavanja stranke PiS v umetnostne in kulturne ustanove čutijo seveda tudi umetniki. "Tako poljski zakon o bogokletju kot o obrekovanju sta resno omejili ustvarjalno izražanje v državi. (...) Oba dajeta desničarskim nedržavnim akterjem ogromno moč, da vložijo tožbe proti umetnikom, ki izpodbijajo katoliška ali nacionalistična zgodovinska prepričanja. Umetniki, ki smo jih intervjuvali za poročilo, so posebej poudarili srhljiv učinek teh zakonov," je opomnil Sethi.

Sorodna novica Tretjina Poljakov živi na "območjih brez ideologije LGBT"

Eden izmed aktualnih primerov očitanega obrekovanja se nanaša na umetnika Bartosza Staszewskega, ki je ob vstopu v občine, povezane s stranko PiS, ki so sprejele resolucijo, s katero so se razglasile za "območja brez ideologije LGBT", postavil table z napisom LGBT Free-Zone. Glede na AFI-jevo poročilo je bil Staszewski predmet štirih "absurdnih tožb zaradi obrekovanja".

"Primeri preganjanja umetnikov, ki ga izvaja državni aparat, niso povezani samo z versko svobodo ali svobodo LGBTQ-ja, temveč tudi z umetnostjo kot sredstvom za politični aktivizem," o stališču poljske vlade do umetnosti in kulture dejal v Varšavi rojeni umetnik Michał Frydrych. Pri tem se je navezal na svoje poustvarjanje predstave Pismo Tadeusza Kantorja iz leta 1967, ki ga je izvedel pred dvema letoma z okoli desetimi umetniki in aktivisti.

Uprizoritev je poudarila "načrte vlade, da izvede navidezne volitve izključno po pošti, kar vzbuja dvome o veljavnosti glasovanja". Obiskovalci predstave so pozneje prejeli globe zdravstvenega inšpektorata, a Frydrych izpostavlja, da se zadeve vendarle premikajo. "Določene svoboščine in institucije so bile ohranjene in znova pridobljene leta 2022 – Muzej moderne umetnosti v Varšavi je bil zunaj dosega vladnih uradnikov in je postal popolnoma občinska ustanova, torej avtonomnejši," je še dodal varšavski umetnik.

Dodatna prizadevanja za spremembo poljske kulturne politike
Skupaj s svojim strateškim sodnim sporom je AFI sprožil tudi program zagovorništva v EU-ju, Svetu Evrope in Združenih narodih, namenjen pritisku na Poljsko, naj spremeni svojo kulturno politiko. Cilj je doseči mednarodno soglasje, ki bo Poljsko spodbudilo k razveljavitvi in ​​dekriminalizaciji zakonov o bogokletju in obrekovanju.