O življenju Anton Tomaž Linhart bodo obiskovalci lahko izvedeli veliko v muzeju, ki ga bodo odprli decembra. Foto: RTV SLO
O življenju Anton Tomaž Linhart bodo obiskovalci lahko izvedeli veliko v muzeju, ki ga bodo odprli decembra. Foto: RTV SLO
Anton Tomaž Linhart
T veseli dan ali Matiček se ženi in Županova Micka sta bila na slovenskih odrih uprizorjena že več kot stokrat. Foto: RTV SLO

Muzej bo svoja vrata odprl natanko 11. decembra letos, ko bi Anton Tomaž Linhart dopolnil 250 let. Na tiskovni konferenci na mednarodni dan muzejev sta direktorica Muzejev radovljiške občine Verena Štekar-Vidic in direktor Slovenskega gledališkega muzeja Ivo Svetina predstavila, kaj bo prinesel nov Linhartov muzej.

Muzej z razstavo, ki je letošnji osrednji nacionalni muzejski projekt, je zamišljen tako, da bo zbudil nov razmislek o prvem "slovenskem Evropejcu", ki je dal pomemben prispevek slovenski narodni fiziognomiji, ki je v precejšnji meri oblikovala prav skozi gledališče.

Trije prostori v radovljiški Graščini
V prvem prostoru muzeja, ki bo našel prostor na 135 kvadratnih metrih v radovljiški Graščini, bo obiskovalec spoznal Linhartova življenjska pot ter zgodovinsko ozadje časa, v katerem je živel - 18. stoletje eno najburnejših v evropski zgodovini.

Drugi prostor pa bo namenjen Linhartovi zreli delovni dobi. Poleg njegovih najbolj znanih komedij Županova Micka in Ta veseli dan ali Matiček se ženi ter tragedije Miss Jenny Love bodo pozornost namenili tudi njegovemu manj znanemu delu arhivarja in uradnika. Kot urednik je Linhart ustanavljal šole in nadzoroval njihovo delovanje, na koncu pa je bil tajnik deželne vlade. Tretji prostor v novem muzeju pa bi lahko poimenovali Linhart po Linhartu. V njem bodo predstavljene uprizoritve njegovih del, med katerimi sta omenjeni komediji doživeli po več kot sto uprizoritev. Razstavili bodo tudi gledališke kostume in ponatise Linhartovih knjig.

Linhartovo življenje tudi v dokumentarcu
Linhartovo življenjska pot bomo lahko spoznali tudi v dokumentarnem filmu, ki ga v teh dneh začela snemati RTV Slovenija.