Na Radiu Slovenija so ob Linhartovi obletnici pripravili posebno oddajo. Foto: RTV SLO
Na Radiu Slovenija so ob Linhartovi obletnici pripravili posebno oddajo. Foto: RTV SLO
Aleš Jan
Aleš Jan je eden izmed ustvarjalcev oddaje o dramatiku Linhartu. Foto: RTV SLO

Oddajo A. T. L. sta ob 250-letnici rojstva prvega slovenskega dramatika pripravila Ivo Svetina in Aleš Jan. To je za Radio Slovenija veliko priznanje, hkrati pa tudi priložnost, da slovensko kulturno dediščino spozna najširše strokovno občinstvo z vsega sveta, je uvrstitev v finale pospremil Jan.

Na letošnji IRIB, ki se bo končal maja, je bilo prijavljenih 152 iranskih oddaj, iz 35 drugih držav pa je prispelo 172 oddaj. Radijski festival je razdeljen na več podkategorij: okolje, družina, mir, kultura, umetnost ter verske in moralne vrednote v družbi. Komisija je izbrala 35 najboljših oddaj iz vseh podkategorij, 15 iranskih in 20 svetovnih, ki so se uvrstile v finale.

Kaj je namen IRIB-a?
V Iranu so radijski festival IRIB ustanovili leta 2000. Namen festivala je, da bi z državnimi in mednarodnimi oddajami bogatili izmenjavo zamisli in oddaj, primerjali in izmenjavali izkušnje pri ustvarjanju, stremeli k ustvarjalni tekmovalnosti in spodbujali avtorje z vsega sveta k čim boljšim programskim dosežkom, je ob tem zapisal Jan, eden izmed avtorjev oddaje o Linhartu.

Ob Linhartovem prazniku tudi radijska igra
Linhartovi 250-letnici so se med drugim na Radiu Slovenija poklonili tudi z radijsko igro Miss Jenny Love, mladostnim viharniškim delom radovljiškega dramatika. Delo je za radio priredila Zarika Snoj Verbovšek, ki je v tragedijo vpletla tudi lik literarnega zgodovinarja. Ta prek pripovednih čeri pomaga poslušalcu pri razumevanju zgodbe.