Prisluhnili boste lahko delu Miss Jenny Love. Foto: RTV SLO
Prisluhnili boste lahko delu Miss Jenny Love. Foto: RTV SLO
Anton Tomaž Linhart
Tudi Radio Slovenija se je poklonil vsestranskemu ustvarjalcu. Foto: Enciklopedija Slovenije

Gre za mladostno viharniško delo Antona Tomaža Linharta, ki ga je za radio priredila Zarika Snoj Verbovšek. Ker je delo zaradi zapletene zgodbe težko uprizorljivo, je Snoj Verbovškova v Linhartovo tragedijo vpletla tudi lik literarnega zgodovinarja, ki poslušalcu pomaga prek pripovednih čeri.

Prvič na naših odrih leta 1967
Miss Jenny Love (1780) je Linhartova prva igra, sicer pa sodi med avtorjeva zgodna dela, ki jih je napisal in objavil v nemškem jeziku. V knjigi, ki jo je Linhart posvetil grofu Janezu Nepomuku, se kaže vpliv Shakespeara in nemškega viharništva, njen slovenski prevod pa smo dobili leta 1950, igro pa so prvič uprizorili 17 let kasneje, ob stoletnici Dramatičnega društva.

Narodni buditelj in svobodomislec
S premiero so na Radiu Slovenija zaznamovali tudi 250. obletnico rojstva prvega slovenskega dramatika, ki se je v anale literarne zgodovine zapisal v prvi vrsti z veseloigrama Ta veseli dan ali Matiček se ženi in Županova Micka. 250 let od Linhartovega rojstva, ta velja za enega najpomembnejših slovenskih preroditeljev, svobodomislecev in razsvetljencev, bomo praznovali 11. decembra letos. Bil je zelo raznovrsten ustvarjalec. Tako lahko prebiramo njegove verze in dramska besedila v nemškem jeziku, poskuse znanstvenega zgodovinopisja in vrsto družbenih pobud. S svojim delom je pomembno spodbujal razvoj dramskega slovstva v slovenskem jeziku in tako pripomogel ne le h krepitvi slovenskega literarnega ustvarjanja, ampak tudi gledališča.