Razstava je bila prvič na ogled leta 2004 v Nemškem filmskem muzeju v Frankfurtu. Foto: EPA
Razstava je bila prvič na ogled leta 2004 v Nemškem filmskem muzeju v Frankfurtu. Foto: EPA
Poleg razstave v londonskem Muzeju oblikovanja se bodo Kubricku aprila in maja posvetili še na londonskem filmskem festivalu BFI, njegove filme bodo predvajali na televiziji BBC, posvetili pa se mu bodo tudi na radiu BBC. Foto: EPA
Bil je ustvarjalec, znan po perfekcionizmu, skrbno vodeni kameri in nepristranskem, pogosto tudi ironičnem in pesimističnem pogledu na svet. Foto: EPA

Nekdanji kreativni direktor BBC-ja in Kubrickov prijatelj Alan Yentob, ki je veliko pripomogel k temu, da bo razstava na ogled v Londonu, je v prihodnjem letu napovedano dogajanje opisal kot "Stanleyjev festival".

Stanleyjev festival bo zavzel radio, TV in festival
Poleg razstave v londonskem Muzeju oblikovanja se bodo Kubricku aprila in maja posvetili še na londonskem filmskem festivalu BFI, njegove filme bodo predvajali na televiziji BBC, posvetili pa se mu bodo tudi na radiu BBC.

Pomemben podpornik razstave je tudi Kubrickov svak in izvršni producent mnogih njegovih filmov Jan Harlan. S Kubrickom je začel sodelovati leta 1969 pri njegovem nerealiziranem filmu Napoleon.

Napoleon: aktualna tema, ne lekcija iz zgodovine
Kubricka je po Harlonovih besedah pri Napoleonu navdušilo predvsem, da je bil moderen lik. "Karizmatičen, neizmerno uspešen, skrajno nadut in nespameten. Uničil je samega sebe in nikogar ni mogel okriviti za to. Inteligenca, nadarjenost in karizma niso garancija za uspeh. Za Kubricka je bila to aktualna tema, ne lekcija iz zgodovine," je povedal.

Na razstavi bodo na ogled rekviziti, kostumi, filmi in scenariji. Med drugim bo pripovedovala tudi o Kubrickovem sodelovanju z oblikovalci, kot so Hardy Amies, Eliot Noyes, Ken Adam in Saul Bass. Slednji je Kubricku predstavil kar 300 verzij plakata za film Izžarevanje, preden je bil ta zadovoljen.

Nemegalomanski Kubrick
Harlan je že večkrat povedal, da je bil Kubrick izjemno zahteven, še posebej do sebe. Številne stvari v njegovih filmih pa so se zgodile tudi po naključju. Ko je denimo razmišljal o glasbi za film Odiseja 2001, mu je predvajal Tako je govoril Zaratustra Richarda Straussa; glasba je postala ena najbolj slavnih v zgodovini filmske glasbe.

Yentob pa je povedal, da Kubrick ni bil megalomanski. "Imel je zmožnost, da destilira kaos, da se izmota iz njega, da je zastavljal vprašanja – in vedno se je bil željan učiti," je še povedal.

Režiser, fotograf, šahist
Stanley Kubrick se je rodil leta 1928 v New Yorku, umrl pa leta 1999. V mladih letih je bil izvrsten šahist. Kariero je začel kot fotograf pri reviji Look, nato je snemal kratke in dokumentarne filme. Kot režiser je svoj prvi celovečerni film Strah in poželenje predstavil leta 1953, uveljavil pa se je s filmom Steze slave.

Skrbno vodena kamera
Bil je ustvarjalec, znan po perfekcionizmu, skrbno vodeni kameri in nepristranskem, pogosto tudi ironičnem in pesimističnem pogledu na svet. Med njegovimi pomembnejšimi filmi sta še Lolita in Peklenska pomaranča.

Ameriški režiser, ki je večino svojega življenja preživel v Veliki Britaniji, je umrl leta 1999, le nekaj mesecev po tem, ko je dokončal kontroverzno dramo z Nicole Kidman in Tomom Cruisom, Široko zaprte oči (Eyes Wide Shut).

Kubrickova razstava v Muzeju oblikovanja v Londonu bo na ogled od 26. aprila do 17. septembra 2019.

Letos mineva 50 let, odkar je režiser Stanley Kubrick dokončal svojo mojstrovino Odiseja v vesolju. Ob tej priložnosti je filmski publicist Matic Majcen napisal knjigo Kubrickova Odiseja v vesolju. V petek je bil Majcen gost podkasta Številke.