V sklopu razstave bo premierno predstavljen tudi dokumentarni film o nastajanju športnega parka Stožice. Foto: Moderna galerija
V sklopu razstave bo premierno predstavljen tudi dokumentarni film o nastajanju športnega parka Stožice. Foto: Moderna galerija

Arhitekte biroja, ki sta ga leta 1996 ustanovila Jurij Sadar in Boštjan Vuga, že od začetka motivira želja po ustvarjanju kakovosti in prepričanje, da napredna arhitektura prispeva k dobremu počutju ter pripomore k senzibilnemu in odzivnemu razvoju fizičnega konteksta, v katerem živimo, spodbuja našo domišljijo in stimulira čute.

Zdaj biro Sadar + Vuga posega s Formulo Nova Ljubljana – zbirko svojih realiziranih projektov in urbanističnih študij – tudi v polje političnega delovanja. Izhajajo iz stališča, da arhitektura ne bi smela delovati le v okviru načrta posameznega projekta, ampak tudi kot način oblikovanja in spreminjanja družbenega prostora. Po njihovem mnenju igra arhitektura v dobi izkustvenega gospodarstva interaktivno družbeno vlogo.

Razstava 6 gradbišč v Mali galeriji predstavlja šest njihovih glavnih projektov: Gospodarsko zbornico Slovenije (1999), panoramski vrt GZS (2004), oglaševalsko agencijo Futura, (2000), vodnjak v Solkanu (2001), prizidek Narodne galerije (2001, 2008) in Športni park Stožice (2010).

Podroben vpogled v delo
Razstava jemlje pod drobnogled načrtovanje in izgradnjo projektov vse od začetne idejne zasnove do končne realizacije ter obenem razkriva tudi pričakovane in nepredvidene spremembe, do katerih je pri posameznih projektih prišlo. Pri tem se pokažejo vodilni koncepti načrtov – ki jih imenujejo "formule" – pri posameznih projektih, o katerih je mogoče razmisliti in jih instrumentalizirati za prihodnje projekte. Razstava na ta način omogoča podroben vpogled v delo; s tem presega običajne arhitekturne razstave in predstavlja bogatejšo platformo diskurza, ki spet poudarja namen biroja SADAR + VUGA, da delujejo v okviru družbene in politične vloge arhitekture ter odgovornosti, ki se jo ti arhitekti jasno zavedajo.

V sklopu razstave pod okriljem Moderne galerije bo premierno predstavljena demorazličica dokumentarnega filma o izgradnji nogometnega stadiona in večnamenske športne dvorane v športnem parku Stožice režiserja Damjana Kozoleta.