Projekt Simbioparazitika bo premierno razstavljen v Muzeju Schloss Fechenbach v nemškem mestu Dieburg, kot del razstave Digitalni gozd, ki je na ogled med 16. marcem in 7. aprilom.

Valerie Wolf Gang: Simbioparazitika. Foto: KID Kibla
Valerie Wolf Gang: Simbioparazitika. Foto: KID Kibla

Intermedijska umetnica Valerie Wolf Gang (1990) se je zaradi osebne izkušnje začela posvečati raziskovanju identitete subjekta, telesa in kože, ki deluje tako rekoč kot stičnica med notranjim in zunanjim svetom. V umetnici je namreč odstranitev večjega dela njene kože sprožila zanimanje za to raziskovalno področje. S projektom Antropomorfizacija topografije sveta je začela virtualizirati in digitalno arhivirati okolja, v katerih se je znašla s svojim tako rekoč novim telesom, so zapisali v mariborskem KID-u Kibla.

Sorodna novica Avtoportret: 57 sekund z Valerie Wolf Gang

Človeška prisotnost tudi v virtualnem svetu pusti posledice
V najnovejšem umetniškem projektu, naslovljenem Simbioparazitika, gre še korak dlje. "Galerijski obiskovalec ni več le pasiven opazovalec; postane aktivni udeleženec v virtualni pokrajini, ki jo je umetnica ustvarila. Vsak njegov korak ali dejanje pušča sledi, ki trajno vplivajo na to pokrajino. Virtualni gozd, v katerega nas umetnica povabi, je tako enovit kot dinamičen, oddaljen, a hkrati prepoznaven. Ta prostor ni zgolj metafora za naravo, temveč tudi prostor, v katerem umetnica preživlja veliko časa v razmišljanju in raziskovanju," so zapisali o projektu, ki bo v Nemčiji premierno predstavljen.

Simbioparazitika je projekt, ki obiskovalca umešča v virtualni prostor, kjer lahko z vsakim svojim korakom in dejanjem pušča sledi. Te sledi se manifestirajo kot rast organskih gmot, ki so oblikovane na podlagi človeške teksture kože. Podobno kot v realnem svetu tudi v tem virtualnem okolju človeška prisotnost pušča trajne posledice.

Trajnost, soodvisnost in ranljivosti našega bivanja na Zemlji
Kot so še poudarili v KID-u Kibla, se projekt "ukvarja z dinamiko med človekom in naravo, individualnim in kolektivnim, tehnologijo in okoljem; Simbioparazitika s tem odpira temeljna vprašanja o trajnosti, soodvisnosti in končni ranljivosti našega bivanja na Zemlji". Ob tem so navedli, da gre za odmeven pogled na to, kako smo ljudje del narave, a imamo hkrati na okolje tudi nepovraten vpliv.