Anemona Crisan je avstrijska umetnica romunskega porekla, ki ustvarja risbe na papirju oziroma platnu in site-specific instalacije. Foto: UGM
Anemona Crisan je avstrijska umetnica romunskega porekla, ki ustvarja risbe na papirju oziroma platnu in site-specific instalacije. Foto: UGM

Tako bo v UGM Studiu prav tako ustvarila instalacijo, ki bo zajela celotni razstavni prostor in se nadaljevala v javnem prostoru pred galerijo. Umetniškemu delu bo s tem omogočila, da zaživi tudi zunaj razstavišča in na ta način nagovori širše občinstvo.

Povezava človeškega telesa in arhitekture
Crisanova se v svojih delih osredotoča na človeško telo in njegovo povezavo z arhitekturo ter pri tem uporablja različne tehnike: od svinčnika, akrila, grafitarskih sprejev do lepilnih trakov. Z uporabo linearnih elementov in elementov, ki spominjajo na gradnike človeškega telesa, kot so lasje, ožilje, mišice, redefinira, upogiba in izkrivlja podobo geometrično zasnovanih, izčiščenih arhitekturnih prostorov.

Umetničine instalacije večinoma zaobjamejo celoten arhitekturni prostor - stene, strop, tla - in tako obiskovalcu omogočajo posebno doživljanje umetnine ter nenavaden pogled na odnos med človeškim telesom in prostorom, saj ta dobesedno stoji v samem umetniškem delu.

Ovenčana mlada perspektivna umetnica
Anemona Crisan se je leta 1980 rodila v Bukarešti, od leta 1991 pa živi v Avstriji, kjer dela kot vizualna umetnica. Leta 2007 je diplomirala iz umetnostne zgodovine na Dunajski univerzi, leta 2011 še iz vizualne umetnosti in kulturnih študijev na Dunajski akademiji upodabljajočih umetnosti.

Razstavljala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter za svoja dela prejela prenekatere nagrade. Kot rezidenčna umetnica je delala v Budimpešti, v Pekingu in v Arlberg Hospizu, kjer je prejela nagrado Rdeča preproga za mlado perspektivno umetnico.

Uro pred drevišnjim odprtjem ob 19. uri, bo Anemona Crisan v angleškem jeziku vodila po svoji razstavi.