Intermedijska umetnica Tanja Vujinović (1973) se je ob svoji dvajsetletnici ustvarjanja vrnila na ključne teme, ki jih je že obravnavala v preteklosti in skozi to izkušnjo razvila Destilatorje eliksirjev. Foto: Galerija Kapelica
Intermedijska umetnica Tanja Vujinović (1973) se je ob svoji dvajsetletnici ustvarjanja vrnila na ključne teme, ki jih je že obravnavala v preteklosti in skozi to izkušnjo razvila Destilatorje eliksirjev. Foto: Galerija Kapelica
"Ob raziskovanju in analiziranju preteklosti, sedanjosti in potencialne prihodnosti umetnica preizprašuje stanje stvari in mogoče scenarije za prihodnost, saj sodobne prakse pomlajevanja vključujejo ekstremne oblike prehranjevanja, uporabe velikih količin prehranskih dodatkov in šport, da bi ohranili odlično mentalno in telesno pripravljenost," so o delu Tanje Vujinović zapisali v galeriji Kapelica. Foto: Galerija Kapelica

Razstavo del Tanje Vujinović, naslovljeno Destilatorji eliksirjev, odpirajo drevi v galeriji Kapelica, na ogled pa prinaša instalacije Eliksir stroj, Vrt pilul eliksirja in Spiritus Agens, ki raziskujejo vlogo tehnoloških dejavnikov, od taoističnih nesmrtnih, telesnih in podobnih subjektov, ki so del grške mitologije, prek avtomatonov, avatarjev ali robotov pa vse do sodobnih kreacij umetne inteligence.

Vrnitev h ključnim temam ustvarjanja
Umetnica se je ob svoji dvajsetletnici ustvarjanja vrnila h ključnim temam, ki jih je že obravnavala v preteklosti, in skozi to izkušnjo razvila Destilatorje eliksirjev, so med drugim zapisali v galeriji Kapelica.

Ob raziskovanju in analiziranju preteklosti, sedanjosti in potencialne prihodnosti umetnica preizprašuje stanje stvari in mogoče scenarije za prihodnost, saj sodobne prakse pomlajevanja vključujejo ekstremne oblike prehranjevanja, uporabe velikih količin prehranskih dodatkov in šport, da bi ohranili odlično mentalno in telesno pripravljenost.

Medicinski posegi vključujejo tako kozmetične korekcije telesa, a tudi sistemske posege, ki sodijo, vsaj za večino nas, v domeno futurizma in kjer se denimo razmišlja in deluje v smeri zdravljenja z matičnimi celicami in geni, aplikacije nanotehnologij, gojenja nadomestnih organov in razvoja novih vrst zdravil, so še zapisali.

Poglabljanje v odnos med človekom in tehnologijo
Tanja Vujinović (1973) je leta 1999 diplomirala na oddelku za slikarstvo Fakultete za likovno umetnost v Beogradu. Bila je gostujoča študentka na Akademiji za umetnost v Düsseldorfu pri Janu Dibbetsu, leta 2010 pa je doktorirala s področja filozofije in teorije vizualne kulture na Fakulteti za humanistične študije Koper.

Gre za mednarodno dejavno intermedijsko umetnico, ki je znana po svojevrstnih delih, v katerih raziskuje odnos med človekom in tehnologijo. Od leta 1997 so bila njena dela razstavljana v številnih pomembnih galerijah in muzejih po vsem svetu.

Aparati za premišljevanje družbe
Instalacije, ki jih Vujinovićeva imenuje aparati za premišljevanje družbe, so sestavljene iz zvoka, videov, objektov in interaktivnih računalniških del, ki jih je mogoče razumeti kot antropomorfne in abstraktne stroje, skozi katere raziskuje "čudno" stran tehnologije.

Razstavo Destilatorji eliksirjev v galeriji Kapelica odpirajo drevi ob 20. uri, na ogled bo do 19. oktobra.

Razstava Tanje Vujinović: Destilatorji eliksirjev
Razstava Tanje Vujinović: Destilatorji eliksirjev