Foto:
Foto:
Tako ustvarja Rone 84 ...

Skupen vsem trem umetnikom je nekonvencionalen pristop, s katerim združujejo priljubljeno in urbano kulturo ter slikarsko tradicijo iz šestdesetih in osemdesetih let. Avtorji, ki jih je izbrala kustosinja Sonja Zavrtanik, pa se lotevajo tudi sveta porabništva in oglaševanja. Razstava del mlajše generacije likovnih ustvarjalcev, ki jih navdušujejo veliki formati, na katerih lahko združujejo sloge, bo na ogled do konca marca.

Kombinacija stripov, grafitov in slik
Za kritiko porabniškega vsakdana Jure Engelsberger najraje kombinira stripe, grafite in slike, tako da nastajajo velike stenske poslikave. Z neke vrste soboslikarstvom skuša stripar, slikar in glasbenik, ki je svojo prvo stripovsko nagrado prejel še v časih Jugoslavije, spodbuditi razmišljanje o sodobnem življenju. Lani je Engelsberger s serijo slik Air market sodeloval na münchenski razstavi koncertnih plakatov iz devetdesetih, odlikoval se je tudi kot oblikovalec, saj je med drugim leta 2001 prejel zlato ptico za oblikovanje.

Prvič samostojno
V nasprotju z njim je tokratna razstava prvo samostojno udejstvovanje Jane Fak. Mlada slikarka v svoji delih izraža osebne spomine ali nostalgijo, pri tem pa črpa iz reklam, elektronskih medijev in fotografij.

Poslikane tapete
Pod psevdonimom Rone 84 pa se skriva Ron Preinfalk, ki je svoja dela, na katerih se zrcalijo vplivi ameriškega in angleškega poparta, grafiti slikarstva in ameriške alternativne scene, razstavljal že nekajkrat, med drugim tudi z Arjanom Preglom. Posebnost njegovih tokratnih del je predvsem material, na katerega ustvarja, saj si je izbral zidne tapete.