Tokratna etapa projekta se ne posveča toliko predstavitvi samega umetniškega dela kot osvetlitvi umetnika na neki osebni, intimni ravni. Foto: Kibla Portal
Tokratna etapa projekta se ne posveča toliko predstavitvi samega umetniškega dela kot osvetlitvi umetnika na neki osebni, intimni ravni. Foto: Kibla Portal

Potem ko se je prva razstava v okviru štiriletnega projekta MIG 21 ukvarjala z migracijami na splošno in druga Zavetja Babilona s človekovim bivanjem in obstojem, so letošnji nadeli naslov Osebno. Ne gre toliko za predstavitev umetniškega dela, pravi Nina Jeza, kot za predstavitev umetnika osebno.

Razstava je zaradi takšne tematike zelo osebna, za nekatere umetnike tudi zelo intimna. "Tudi Kibla se tokrat predstavlja osebno, saj vključuje dela naših rezidenčnih umetnikov, ki v okviru tega projekta gostujejo pri nas," pravi. Postavitev odpirajo jutri ob 19.00, ob tej priložnosti pa so organizirali tudi avtobusni prevoz iz Ljubljane.

Avtobusni prevoz Ljubljana–Maribor–Ljubljana

Organiziran avtobusni prevoz iz Ljubljane v Maribor na odprtje razstave:

Odhod iz Ljubljane: ob 17.00; avtobusna postaja Navje na Vilharjevi cesti (na drugi strani železniške in avtobusne postaje)

Odhod iz Maribora: ob 22.30; izpred lokacije KIBLA PORTAL


"Skupinska razstava vključuje umetniška dela večinoma evropskih avtorjev in ustvarjalcev, ki raziskujejo osebne, na neki način intimne odnose, odvisno od tega, katerim platem osebnosti prisluhnemo, se jih dotaknemo, jih začutimo, jih celo vonjamo ali okusimo in obravnavamo skozi razstavljene umetnine,"
je dodal kurator Peter Tomaž Dobrila.

"Osebno se sprašuje, kako, kaj, kdaj in kje lahko oziroma naj bi posameznik znotraj družbe razkril svoj pravi jaz. Kot nekdo, ki daje in ne samo jemlje. Kot oseba, ki daje skozi svoj besednjak in razkriva notranje svetove, da bi upodabljala, razpravljala in vrednotila osebno resničnost znotraj družbene virtualnosti," je nadaljeval.

Od inteligentnega tekstila do virtualne resničnosti
Na ogled bo postavljenih več kot 100 umetniških del 40 domačih in tujih umetnikov, ki se izražajo v različnih umetniških disciplinah. "V Kibla Portalu želimo vedno združiti vse medije, ki jih umetniki danes uporabljajo. V tem vidimo tudi naše izobraževalno poslanstvo," pravi Nina Jeza.

Letos po številu izstopajo kiparska dela, umetniki pa se znova poigravajo z različnimi tehnologijami, kot so na primer inteligentni tekstili in virtualna resničnost.

Razstavo so kuratorsko pomagali sestaviti še Tincuta Heinzel iz Romunije, Hillevi Munthe iz Izraela ter Alena Vrbanova iz Slovaške. Slednja je v Maribor pripeljala uveljavljenega slovaškega umetnika Jozefa Suchožo, ki se predstavlja s svojimi najnovejšimi deli na temo subjektivne resnice.

Med sodelujočimi umetniki so še Nataša Prosenc Stearns, Radovan Kunić, Dragica Čadež, Selma Selman, Nikita Šaleni, Camille Baker, Beam, Rebecca Stewart, Ebru Kurbak, Giulia Tomasello in Aline Martinez Santos.

Jože Slaček se predstavlja z najnovejšim projektom DNA nesmrtnosti, v katerem se posveča vprašanju ohranjanja človeških ostankov. Nataša Berk raziskuje pojavnost obraza, Anka Krašna pa pogled na žensko v svetu. "Golo telo je večkrat bolj ranljivo kot zakrito. Povsod se mora ženska boriti, da ni samo subjekt," pravi umetnica.

Tvegajte, če želite spremembo na bolje
Razstava je del projekta Risk Change/Tvegaj spremembo (2016-2020), ki na inovativen način preučuje in soustvarja migracijsko politiko v Evropsko unijo in širše. V časih, ko Evropa stoji z velikimi strukturnimi spremembami, želijo nagovoriti ljudi, naj tvegajo, če želijo spremembo na bolje. V projekt, ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa, je poleg mariborske Kible kot vodilnega partnerja vključenih devet partnerjev iz drugih držav.