Z izborom slik iz cikla Ignaca Medena, naslovljenega U/s/tvar/i/tve, so skušali doseči njihov dialog s prostori tamkajšnjega lapidarija, so sporočili iz kostanjeviške galerije. Foto: Osebni arhiv umetnika
Z izborom slik iz cikla Ignaca Medena, naslovljenega U/s/tvar/i/tve, so skušali doseči njihov dialog s prostori tamkajšnjega lapidarija, so sporočili iz kostanjeviške galerije. Foto: Osebni arhiv umetnika

Z izborom slik iz omenjenega Medenovega cikla so skušali doseči njihov dialog s prostori tamkajšnjega lapidarija, so sporočili iz kostanjeviške galerije. Tokratna postavitev pa je rezultat sodelovanja z Galerijo Murska Sobota, ki je umetnikova domicilna galerijska hiša.

Ustvarjanje mimikrije slike-objekta
Pomnožitev Medenovih slikovnih polj, geometrijskih likov in ploskev poteka v globino. Njegove slike niso več slike, ampak postanejo objekt, ki stranskemu pogledu omogoči popolnoma drugačno sliko od čelnega pogleda, je zapisal direktor murskosoboške galerije Robert Inhof. Meden tudi z barvo ustvarja mimikrijo slike-objekta, ki se skriva in prehaja v nekaj, kar ni, oziroma v iluzijo, ki jo povzroči njegova slika, njegove slike pa tako postanejo skrivalnice ali labirinti.

Novi svetovi znotraj znanega
Inhof, ki Medenove slike označuje za popolnoma nove svetove znotraj znanega, še dodaja, da njegove stvaritve niso podobe nečesa, temveč so podobe niča. "Kot takšne se njegove ustvaritve vztrajno izmikajo vsebini in imenu, ki bi jih označeval, saj obstajajo nekje na neulovljivi meji med materijo in iluzijo. Najpogosteje tako, da materija in iluzija zamenjata svoji mesti," je še izpostavil direktor murskosoboške galerije.

"U/s/tvar/i/tve slikarja Ignaca Medena niso običajne slike, ker presegajo dvodimenzionalnost in vsak okvir slike, a niso niti kipi, ker jim igra volumnov in senc ni dovolj, te stvaritve so zares ustvaritve, kakor jih je najbolj natančno poimenoval kar ustvarjalec sam," pa je ob Medenovi lanski postavitvi v Sarajevu zapisal Janko Rožič.

Ignac Meden se je rodil leta 1951 v Depali vasi. Slikarstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1981. Skupinsko in samostojno razstavlja od zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Med drugimi je tudi prejemnik študentske Prešernove nagrade. Živi in ustvarja v Šalovcih na Goričkem.

Razstavo U/s/tvar/i/tve v lapidariju Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo odprli drevi ob 19. uri, na ogled pa bo do 30. maja.